Izuru Kato, hoofdeconoom bij Totan in Tokio, is van mening dat de FED in eerste instantie zal aangeven van plan te zijn om de rente te verhogen. Dat signaal zal worden gegeven in een Federal Open Market Committee statement.

In een volgende fase zal de FED de overtollige reserves die de centrale bank aanhoudt, moeten absorberen. Tenslotte zal de rente op de reserves worden opgetrokken om de rente op de Federal Funds omhoog te duwen.

Pas daarna kan de basisrente officieel naar omhoog. Kato verwacht dat het hele proces ongeveer zes tot negen maanden kan duren.

Dat betekent dat een renteverhoging pas in de herfst mogelijk wordt. Een verandering in de toon van de FED zal bij de FOMC statement waarschijnlijk merkbaar worden. De basisrente bevindt zich nu al sinds december 2008 op de huidige lage niveaus.

Izuru Kato, hoofdeconoom bij Totan in Tokio, is van mening dat de FED in eerste instantie zal aangeven van plan te zijn om de rente te verhogen. Dat signaal zal worden gegeven in een Federal Open Market Committee statement. In een volgende fase zal de FED de overtollige reserves die de centrale bank aanhoudt, moeten absorberen. Tenslotte zal de rente op de reserves worden opgetrokken om de rente op de Federal Funds omhoog te duwen. Pas daarna kan de basisrente officieel naar omhoog. Kato verwacht dat het hele proces ongeveer zes tot negen maanden kan duren. Dat betekent dat een renteverhoging pas in de herfst mogelijk wordt. Een verandering in de toon van de FED zal bij de FOMC statement waarschijnlijk merkbaar worden. De basisrente bevindt zich nu al sinds december 2008 op de huidige lage niveaus.