De Amerikaanse centrale bank had eveneens een sterke invloed op de grondstoffenprijzen. De financiële markten anticipeerden al enige tijd op de beslissing van de Federal Reserve om meer obligaties op te kopen (wat op 3 november ook effectief aangekondigd werd).

Daardoor tuimelde de koers van de Amerikaanse dollar tot begin november naar omlaag en gingen de grondstoffenprijzen naar omhoog, omdat een zwakkere dollar grondstoffenbeleggingen voor speculanten volgens Dexia aantrekkelijker maakt.

Maar winstnemingen zorgden in de tweede helft van november voor een stevige neerwaartse correctie. Dit was het gevolg van de vrees voor nieuwe maatregelen door de Chinese overheid om de inflatie te beteugelen.

Die maatregelen kwamen er, want op 19 november verhoogde China de verplichte reservecoëfficiënt voor de banken opnieuw. Bovendien stak de onrust over de schuldencrisis in de eurozone opnieuw de kop op, waardoor de vlucht uit grondstoffen en naar de Amerikaanse dollar aangewakkerd werd.

De Amerikaanse centrale bank had eveneens een sterke invloed op de grondstoffenprijzen. De financiële markten anticipeerden al enige tijd op de beslissing van de Federal Reserve om meer obligaties op te kopen (wat op 3 november ook effectief aangekondigd werd). Daardoor tuimelde de koers van de Amerikaanse dollar tot begin november naar omlaag en gingen de grondstoffenprijzen naar omhoog, omdat een zwakkere dollar grondstoffenbeleggingen voor speculanten volgens Dexia aantrekkelijker maakt. Maar winstnemingen zorgden in de tweede helft van november voor een stevige neerwaartse correctie. Dit was het gevolg van de vrees voor nieuwe maatregelen door de Chinese overheid om de inflatie te beteugelen. Die maatregelen kwamen er, want op 19 november verhoogde China de verplichte reservecoëfficiënt voor de banken opnieuw. Bovendien stak de onrust over de schuldencrisis in de eurozone opnieuw de kop op, waardoor de vlucht uit grondstoffen en naar de Amerikaanse dollar aangewakkerd werd.