Fed geeft geloof in ‘America first’ een boost

JANET YELLEN © REUTERS
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Federal Reserve (Fed) gelooft in het herstel van de Amerikaanse economie en stuurt zo de Amerikaanse rente en de dollar hoger. Na enige aarzeling volgt ook Wall Street.

Na een jaar vol speculatie _ doet ze het of doet ze het niet? _ heeft de Amerikaanse centrale bank dan toch haar beleidsrente verhoogd van 0,5 naar 0,75 procent. Dat is nog maar de tweede renteverhoging sinds het uitbreken van de financiële crisis.

De beslissing was algemeen verwacht, maar topvrouw Janet Yellen had wel een andere verrassing in petto. De Fed plant volgend jaar drie nieuwe rentestappen. In september waren dat er nog maar twee. Dat toont dat de centrale bankiers een versnelling in de inflatie verwachten. Yellen gaf tijdens de persconferentie donderdag ook aan dat de renteverhoging gezien moet worden als een teken van vertrouwen in de economie.

De markt zit zowaar ongeveer op dezelfde lijn als de centrale bank. Ook beleggers verwachten dat het prijzenpeil in de Amerikaanse economie sneller zal beginnen te stijgen door de plannen van de volgende president Donald Trump om de groei te stimuleren door meer uit te geven.

Korrel zout

De verwachtingen die de Fed zelf geeft over zijn toekomstige beleid dienen wel met een stevige korrel zout genomen te worden. In de aanloop naar dit jaar bijvoorbeeld voorspelde de Fed dat hij de rente vier keer zou optrekken. Met op de valreep één renteverhoging, kwamen Yellen en haar collega’s zelfs niet in de buurt van die prognose.

De hogere rente in de VS trekt beleggers aan. De dollar steeg daardoor tot zijn hoogste peil sinds 2003.

Twee of drie renteverhogingen? Wat maakt het uit? Voor de markten vrij veel, zo blijkt. Want de reacties waren best stevig. Vooral de stijging van de Amerikaanse rente tot 2,6 procent sprong in het oog. Het renteverschil (de zogenaamde spread) met Duitsland bedraagt nu al 2,2 procentpunt, de diepste kloof sinds de eenmaking van Duitsland begin jaren negentig. Die hogere rente in de VS trekt uiteraard beleggers aan. De dollar steeg daardoor tot onder 1,05 euro per dollar, het hoogste peil sinds 2003.

Wall Street nam onmiddellijk na het rentebesluit even gas terug. De hogere rente maakt aandelen wat minder aantrekkelijk in vergelijking met obligaties, en de stijging van de dollar is slecht nieuws voor een pak bedrijven die exporteren. Een dag later maakten die zorgen al plaats voor een nieuwe recordjacht. In tweede lezing focusten beleggers toch liever op de belangrijkste boodschap van Yellen, namelijk dat de economie het goed doet. Kort voor de middag op Wall Street schurkte de Dow Jones-index dicht tegen de magische grens van 20.000 punten aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content