Voor een euro werd vanmorgen in Tokio iets meer dan 1,44 dollar betaald. De euro kreeg op 5 januari het niveau van 1,45 dollar even in het vizier, maar moest daarna wat terrein prijsgeven.

De dollar werd echter opnieuw onderuit geduwd doordat gisteren duidelijk werd dat de Amerikaanse centrale bank zo zijn twijfels heeft bij de houdbaarheid van het economisch herstel.

Met name rond de exit-strategie, de afbouw van de ondersteunende overheidsmaatregelen, bestaat heel wat onzekerheid. De vraag is wanneer de Amerikaanse overheid die steun moet gaan afbouwen.

Toshiya Yamauchi, manager foreign-exchange margin trading bij Ueda Harlow Ltd. in Tokio, is van mening dat de Amerikaanse overheid nog ver verwijderd is van een exit-strategie.

Een renteverhoging in de Verenigde Staten zal nog wel een tijdje uitblijven, zodat de dollar opnieuw wordt gebruikt voor carry trades. Daardoor worden dollars ontleend om te beleggen in hoog-renderende munten als de Australische dollar.

Op die manier wordt de koers van de Amerikaanse dollar naar omlaag geduwd en die van de Australische dollar naar omhoog.

Voor een euro werd vanmorgen in Tokio iets meer dan 1,44 dollar betaald. De euro kreeg op 5 januari het niveau van 1,45 dollar even in het vizier, maar moest daarna wat terrein prijsgeven. De dollar werd echter opnieuw onderuit geduwd doordat gisteren duidelijk werd dat de Amerikaanse centrale bank zo zijn twijfels heeft bij de houdbaarheid van het economisch herstel. Met name rond de exit-strategie, de afbouw van de ondersteunende overheidsmaatregelen, bestaat heel wat onzekerheid. De vraag is wanneer de Amerikaanse overheid die steun moet gaan afbouwen. Toshiya Yamauchi, manager foreign-exchange margin trading bij Ueda Harlow Ltd. in Tokio, is van mening dat de Amerikaanse overheid nog ver verwijderd is van een exit-strategie. Een renteverhoging in de Verenigde Staten zal nog wel een tijdje uitblijven, zodat de dollar opnieuw wordt gebruikt voor carry trades. Daardoor worden dollars ontleend om te beleggen in hoog-renderende munten als de Australische dollar. Op die manier wordt de koers van de Amerikaanse dollar naar omlaag geduwd en die van de Australische dollar naar omhoog.