Een nieuw schatkistprogramma vervangt Operatie Twist, waarbij kortlopende Amerikaanse staatsleningen werden verkocht en langlopend schatkistpapier teruggekocht om de rente op de kapitaalmarkt te drukken en de economie uit het slop te trekken.

De Fed gaat nu iedere maand voor USD 45 miljard dollar aan schuldpapier bij banken opkopen. Die stap werd door ABN Amro en ook andere economen verwacht.

De steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor USD 40 miljard aan hypotheekleningen opkoopt, wordt voortgezet. Dat houdt in dat de Federal Reserve maandelijks USD 85 miljard aan leningen met een lange looptijd opkoopt, en het tempo waarin dat gebeurt ook aanpast als dat nodig is. ABN Amro verwacht dat de operatie aanhoudt tot eind 2013.

Het belangrijkste rentetarief blijft ongewijzigd op 0% tot 0,25% zolang de werkloosheid 6,5% of meer van de beroepsbevolking bedraagt en als de inflatieverwachting voor de komende twee jaar niet boven de 2,5% uitkomt.

Hoewel dit geen opzienbarende mededelingen zijn (de uitspraken zijn consistent met de eerder gegeven prognoses van een ongewijzigd rentebeleid tot medio 2015), helpen ze om de Amerikaanse economie stabiel te houden en te zorgen voor transparantie in het besluitvormingsproces van de Fed.

Een nieuw schatkistprogramma vervangt Operatie Twist, waarbij kortlopende Amerikaanse staatsleningen werden verkocht en langlopend schatkistpapier teruggekocht om de rente op de kapitaalmarkt te drukken en de economie uit het slop te trekken. De Fed gaat nu iedere maand voor USD 45 miljard dollar aan schuldpapier bij banken opkopen. Die stap werd door ABN Amro en ook andere economen verwacht. De steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor USD 40 miljard aan hypotheekleningen opkoopt, wordt voortgezet. Dat houdt in dat de Federal Reserve maandelijks USD 85 miljard aan leningen met een lange looptijd opkoopt, en het tempo waarin dat gebeurt ook aanpast als dat nodig is. ABN Amro verwacht dat de operatie aanhoudt tot eind 2013. Het belangrijkste rentetarief blijft ongewijzigd op 0% tot 0,25% zolang de werkloosheid 6,5% of meer van de beroepsbevolking bedraagt en als de inflatieverwachting voor de komende twee jaar niet boven de 2,5% uitkomt. Hoewel dit geen opzienbarende mededelingen zijn (de uitspraken zijn consistent met de eerder gegeven prognoses van een ongewijzigd rentebeleid tot medio 2015), helpen ze om de Amerikaanse economie stabiel te houden en te zorgen voor transparantie in het besluitvormingsproces van de Fed.