Uit de notulen van de laatste meeting van het FOMC blijkt dat de Amerikaanse Federal Reserve bezorgd blijft over het economisch herstel. Met name bij de terugtrekking van de ondersteuningsmaatregelen worden vragen gesteld.

Het toepassen van de exit-strategie zou namelijk het fragiele herstel van de vastgoedmarkt opnieuw teniet kunnen doenen. Sommige FED-leden zijn zelfs van mening dat de centrale bank nog meer risicovolle obligaties moet inkopen.

De FED heeft op grote schaal mortgage-backed securities teruggekocht om op die manier de rente laag te houden. De vastgoedmarkt heeft zich anderzijds hersteld, onder andere dankzij fiscaal stimulerende maatregelen.

De eerste koper van een huis mag in de Verenigde Staten op een fiscaal voordeel van 8000 dollar rekenen. Die maatregel werd verlengd tot 30 april, maar de vraag is wat er gaat gebeuren wanneer hij wordt ingetrokken.

Daarnaast maakt de FED zich nog steeds zorgen over de situatie op de arbeidsmarkt. De werkloosheid in de Verenigde Staten bedraagt nog steeds 10% en het lijkt onwaarschijnlijk dat die op korte termijn fors zijn gedaald.

Het is nu wachten tot wanneer de FED haar exit-strategie

daadwerkelijk gaat toepassen. Dat moet op het juiste moment gebeuren, niet te vroeg maar ook niet te laat.

Uit de notulen van de laatste meeting van het FOMC blijkt dat de Amerikaanse Federal Reserve bezorgd blijft over het economisch herstel. Met name bij de terugtrekking van de ondersteuningsmaatregelen worden vragen gesteld. Het toepassen van de exit-strategie zou namelijk het fragiele herstel van de vastgoedmarkt opnieuw teniet kunnen doenen. Sommige FED-leden zijn zelfs van mening dat de centrale bank nog meer risicovolle obligaties moet inkopen. De FED heeft op grote schaal mortgage-backed securities teruggekocht om op die manier de rente laag te houden. De vastgoedmarkt heeft zich anderzijds hersteld, onder andere dankzij fiscaal stimulerende maatregelen. De eerste koper van een huis mag in de Verenigde Staten op een fiscaal voordeel van 8000 dollar rekenen. Die maatregel werd verlengd tot 30 april, maar de vraag is wat er gaat gebeuren wanneer hij wordt ingetrokken. Daarnaast maakt de FED zich nog steeds zorgen over de situatie op de arbeidsmarkt. De werkloosheid in de Verenigde Staten bedraagt nog steeds 10% en het lijkt onwaarschijnlijk dat die op korte termijn fors zijn gedaald. Het is nu wachten tot wanneer de FED haar exit-strategie daadwerkelijk gaat toepassen. Dat moet op het juiste moment gebeuren, niet te vroeg maar ook niet te laat.