Dat is alleszins de mening van Thomas Hoenig, president van de Federal Reserve Bank in Kansas City. Hoenig denkt dat het verstandig is dat de rente zo snel mogelijk weer naar normale niveaus gaat.

De basisrente in de Verenigde Staten bevindt zich nu in de buurt van het nulniveau, maar dat zou op termijn weer 3,50% tot 4,50% worden. Door de rente te verhogen, kan een inflatoire opstoot voorkomen worden. Tevens zou het risico op nieuwe zeepbellen afnemen.

Hoenig is een stemhebbend lid van het Federal Open Market Committee, het panel binnen de Amerikaanse centrale bank over de rentepolitiek beslist. Toch lijkt de kans klein dat Hoenig zijn collega's binnen de FED zal kunnen overtuigen.

Onlangs stelde de Amerikaanse centrale bank nog dat de steunmaatregelen onder de economie - waaronder dus ook de lage rente - voorlopig nog niet weggetrokken kunnen worden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de FED voor het midden van dit jaar de rente gaat verhogen.

Dat is alleszins de mening van Thomas Hoenig, president van de Federal Reserve Bank in Kansas City. Hoenig denkt dat het verstandig is dat de rente zo snel mogelijk weer naar normale niveaus gaat. De basisrente in de Verenigde Staten bevindt zich nu in de buurt van het nulniveau, maar dat zou op termijn weer 3,50% tot 4,50% worden. Door de rente te verhogen, kan een inflatoire opstoot voorkomen worden. Tevens zou het risico op nieuwe zeepbellen afnemen. Hoenig is een stemhebbend lid van het Federal Open Market Committee, het panel binnen de Amerikaanse centrale bank over de rentepolitiek beslist. Toch lijkt de kans klein dat Hoenig zijn collega's binnen de FED zal kunnen overtuigen. Onlangs stelde de Amerikaanse centrale bank nog dat de steunmaatregelen onder de economie - waaronder dus ook de lage rente - voorlopig nog niet weggetrokken kunnen worden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de FED voor het midden van dit jaar de rente gaat verhogen.