FBI doet markten herleven

Een leeg podium na een rally van Hillary Clinton in Cleveland, Ohio. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De markten hebben er weer meer vertrouwen in dat Clinton de volgende Amerikaanse president wordt.

De aandelenmarkten hebben eindelijk de rug kunnen rechten na een bijzonder zwakke week. Eerst kreunden de beurzen onder de heropening van het onderzoek naar e-mailgate door de FBI. Maar vlak voor de verkiezingen meldt het FBI nu dat er opnieuw geen strafbare feiten zijn vastgesteld bij het gebruik van een persoonlijke e-mailserver door de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Zij vergroot in nieuwe polls vandaag dan ook haar voorsprong op de Republikeinse kandidaat, Donald Trump, zodat de markten er weer meer vertrouwen in hebben dat zij de volgende Amerikaanse president wordt. De Europese beurzen herstellen 1 à 1,5 procent van het 4 procent verlies van vorige week.

Het beursnieuws van de Benelux was het nieuwe overnamebod van bpost (-0,4%) op PostNL (+4,3%). Net zoals in mei lekte de voorbereiding van het overnamebod voortijdig uit, zodat bpost sneller dan gepland een nieuw, verbeterd voorstel op tafel diende te leggen. Opvallend, maar niet meer ongebruikelijk de jongste tijd, is dat de beurskoers ruim 10 procent onder de biedprijs blijft. Beleggers zijn er dus niet van overtuigd dat het bod zal slagen. Gezien een overheidsbedrijf en een ex-overheidsbedrijf erbij betrokken zijn, is er politieke druk en ook de vakbonden zullen zich roeren. Bovendien is de toenadering al een keer mislukt en was de reactie van de bedrijfsleiding vorige week eerder lauw toen het bericht kwam dat een nieuw bod werd voorbereid. Bpost vraagt immers de instemming van de raad van bestuur van PostNL om het bod door te zetten.

Een van de andere uitblinkers in Europa was Ryanair (+5,6%) na meevallende kwartaalcijfers. De lagekostenmaatschappij blijft extra klanten aantrekken zodat er in de eerste helft van het boekjaar een recordaantal van 64,8 miljoen passagiers is vervoerd (+12%), wat voor een 8 procent hogere winst heeft gezorgd. Ryanair heeft zo de ruimte om voor 550 miljoen euro eigen aandelen in te kopen. Bovendien werd de langetermijndoelstelling van 180 miljoen passagiers tegen 2024 opgetrokken naar 200 miljoen passagiers. Tot groot jolijt van de aandeelhouders.

De grootste bank van het Verenigd Koninkrijk, HSBC (+4,4%), kroont zich voorlopig tot de beste leerling van de Europese bankklas in 2016 met een koersstijging van meer dan 16 procent, terwijl 34 van de 44 Europese aandelen uit de Eurostoxx600 Banks op (zwaar) verlies staan. HSBC klimt naar de leidersplaats na beduidend beter dan verwachte kwartaalresultaten en kende dan ook de grootste dagstijging in vele maanden. Niet alleen steeg de winst meer dan verwacht, HSBC is er ook in geslaagd de belangrijkste kapitaalratio (tier 1) gevoelig te verbeteren tot 13,9 procent tegenover de verwachte 12,8 procent. De kapitaalbuffer is dus verstevigd, en dat niet onbelangrijk voor het geval opnieuw een crisissituatie zou ontstaan in de Europese banksector.

Dinsdag is het onder meer uitkijken naar de kwartaalresultaten van Crédit Agricole en Solvay en trading update van Bone Therapeutics.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content