Die Foreign Account Tax Compliance Act zou over een periode van 10 jaar ongeveer 8,70 miljard dollar kunnen opbrengen. Dat lijkt een groot bedrag, maar het stemt uiteindelijk slechts overeen met 0,18% van het huidige tekort op de Amerikaanse lopende rekening.

De maatregel heeft echter waarschijnlijk een heel ander doelwit voor ogen. FATCA heeft Amerikaanse bankklanten bijzonder kwetsbaar gemaakt, in die zin dat de wet het ook mogelijk maakt om het spaargeld van de inwoners aan te slaan wanneer de omstandigheden dat zouden vereisen.

Die Foreign Account Tax Compliance Act zou over een periode van 10 jaar ongeveer 8,70 miljard dollar kunnen opbrengen. Dat lijkt een groot bedrag, maar het stemt uiteindelijk slechts overeen met 0,18% van het huidige tekort op de Amerikaanse lopende rekening. De maatregel heeft echter waarschijnlijk een heel ander doelwit voor ogen. FATCA heeft Amerikaanse bankklanten bijzonder kwetsbaar gemaakt, in die zin dat de wet het ook mogelijk maakt om het spaargeld van de inwoners aan te slaan wanneer de omstandigheden dat zouden vereisen.