De kans dat het jaar 2009 met een positief resultaat wordt besloten is nu Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer zeker toegenomen. Iets dat twee maanden geleden nog voor onmogelijkheid werd gehouden.

De stijging afgelopen week kwam ondanks de onrust die er kwam door de uitbraak van de Mexico griep. Dit zorgde in het begin van de week voor dalingen van met name de luchtvaartmaatschappijen en de toerismeaandelen. Daartegenover stonden de stijgingen van de farmaciefondsen.

De sterkste stijger was, afgezien kleinere farma-aandelen, Sanofi-Aventis. Het aandeel steeg met bijna 7,5%. Dit ook omdat JP Morgan met een koopadvies kwam. Het Zwitserse Roche dat het virusmiddel Tamiflu produceert steeg met 3,5%. Het Duitse Merck steeg met 2,4%.

Dit niet naar aanleiding van de Mexico griep maar omdat het bedrijf meedeelde dat het deze zomer toestemming gaat vragen aan de gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten en Europa om haar middel Cladribrine te registreren.

Dit middel remt de ontwikkeling van multiple sclerose oftewel MS. Mocht het middel toestemming krijgen dan kan dit de winst van het bedrijf beïnvloeden.

Volgens Wilfried Steentjes moet er echter rekening mee worden gehouden dat de farmaciesector een moeilijke is, wellicht nog meer dan bijvoorbeeld de autosector.

Ontwikkelingen van medicijnen tegen welke ziekte dan ook is uitermate kapitaalintensief. Naast het gegeven dat men de beste wetenschappers in dienst moet hebben en in dure laboratoria moet investeren is de tijd voordat een middel uiteindelijk gebruikt kan worden lang.

De overheden willen zekerheid dat het nieuwe middel geen ongewenste bijeffecten heeft. Soms blijken de bijeffecten pas na jaren.

Daarnaast zal bij lancering van een nieuw middel ook de concurrentie een dergelijk middel willen maken. Hun kosten zijn minder en ze krijgen wellicht eerder toestemming. Beleggen in de sector moet dan ook als een lange termijn investering worden gezien, vooral dan in de grotere aandelen.

De kans dat het jaar 2009 met een positief resultaat wordt besloten is nu Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer zeker toegenomen. Iets dat twee maanden geleden nog voor onmogelijkheid werd gehouden. De stijging afgelopen week kwam ondanks de onrust die er kwam door de uitbraak van de Mexico griep. Dit zorgde in het begin van de week voor dalingen van met name de luchtvaartmaatschappijen en de toerismeaandelen. Daartegenover stonden de stijgingen van de farmaciefondsen. De sterkste stijger was, afgezien kleinere farma-aandelen, Sanofi-Aventis. Het aandeel steeg met bijna 7,5%. Dit ook omdat JP Morgan met een koopadvies kwam. Het Zwitserse Roche dat het virusmiddel Tamiflu produceert steeg met 3,5%. Het Duitse Merck steeg met 2,4%. Dit niet naar aanleiding van de Mexico griep maar omdat het bedrijf meedeelde dat het deze zomer toestemming gaat vragen aan de gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten en Europa om haar middel Cladribrine te registreren. Dit middel remt de ontwikkeling van multiple sclerose oftewel MS. Mocht het middel toestemming krijgen dan kan dit de winst van het bedrijf beïnvloeden. Volgens Wilfried Steentjes moet er echter rekening mee worden gehouden dat de farmaciesector een moeilijke is, wellicht nog meer dan bijvoorbeeld de autosector. Ontwikkelingen van medicijnen tegen welke ziekte dan ook is uitermate kapitaalintensief. Naast het gegeven dat men de beste wetenschappers in dienst moet hebben en in dure laboratoria moet investeren is de tijd voordat een middel uiteindelijk gebruikt kan worden lang. De overheden willen zekerheid dat het nieuwe middel geen ongewenste bijeffecten heeft. Soms blijken de bijeffecten pas na jaren. Daarnaast zal bij lancering van een nieuw middel ook de concurrentie een dergelijk middel willen maken. Hun kosten zijn minder en ze krijgen wellicht eerder toestemming. Beleggen in de sector moet dan ook als een lange termijn investering worden gezien, vooral dan in de grotere aandelen.