De discussie draaide om de belastingverlagingen die Bush jr. in 2001 en 2003 doorvoerde. Met name de rijkere Amerikanen profiteren hiervan, zodat Obama de belastingen voor tweeverdieners met een jaarinkomen van meer dan $ 250.000 wilde verhogen.

Een maatregel die volgens Theodoor Gilissen Bankiers slechts 2 tot 3% van de Amerikaanse bevolking zou betreffen. De Republikeinen gingen hiermee niet akkoord.

Om te voorkomen dat de belastingvoordelen ook voor mensen met lagere inkomens zouden aflopen, stemden de Democraten in met een verlenging van twee jaar van alle belastingvoordelen in ruil voor handhaving van de langere uitkeringsperiode aan langdurig werklozen en lagere sociale lasten.

Met name deze laatste maatregel kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers een extra economische groei van 0,5%-punt in 2011 betekenen.

Met de andere maatregelen was al grotendeels rekening gehouden in de groeiramingen.

Obama wil de werkgelegenheid stimuleren, mede door de inkomens voor de middengroepen minimaal op peil te houden en door de lasten voor ondernemingen te verlagen.

Om het begrotingstekort te verminderen was in februari afgesproken dat elke belastingverlaging gedekt moet worden door bezuinigingen.

Door nu te spreken over een noodsituatie vervalt deze eis, waardoor het begrotingstekort verder op zal lopen. Alle maatregelen zouden leiden tot een extra begrotingtekort van zo'n $ 900 mrd in de komende 2 jaar.

Ongeveer $ 270 mrd hiervan is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het gevolg van nieuwe stimuleringsmaatregelen, de rest van voortzetting van oude wetgeving.

De discussie draaide om de belastingverlagingen die Bush jr. in 2001 en 2003 doorvoerde. Met name de rijkere Amerikanen profiteren hiervan, zodat Obama de belastingen voor tweeverdieners met een jaarinkomen van meer dan $ 250.000 wilde verhogen. Een maatregel die volgens Theodoor Gilissen Bankiers slechts 2 tot 3% van de Amerikaanse bevolking zou betreffen. De Republikeinen gingen hiermee niet akkoord. Om te voorkomen dat de belastingvoordelen ook voor mensen met lagere inkomens zouden aflopen, stemden de Democraten in met een verlenging van twee jaar van alle belastingvoordelen in ruil voor handhaving van de langere uitkeringsperiode aan langdurig werklozen en lagere sociale lasten. Met name deze laatste maatregel kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers een extra economische groei van 0,5%-punt in 2011 betekenen. Met de andere maatregelen was al grotendeels rekening gehouden in de groeiramingen. Obama wil de werkgelegenheid stimuleren, mede door de inkomens voor de middengroepen minimaal op peil te houden en door de lasten voor ondernemingen te verlagen. Om het begrotingstekort te verminderen was in februari afgesproken dat elke belastingverlaging gedekt moet worden door bezuinigingen. Door nu te spreken over een noodsituatie vervalt deze eis, waardoor het begrotingstekort verder op zal lopen. Alle maatregelen zouden leiden tot een extra begrotingtekort van zo'n $ 900 mrd in de komende 2 jaar. Ongeveer $ 270 mrd hiervan is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het gevolg van nieuwe stimuleringsmaatregelen, de rest van voortzetting van oude wetgeving.