President Barack Obama heeft de bedoeling om de Amerikaanse export in de komende twee jaar te verdubbelen en op die manier 2 miljoen nieuwe jobs te creëren.

De vraag is echter of dat ambitieus streefdoel haalbaar is. Zowat elk land wil via de export de economie ondersteunen, maar de vraag is naar welke landen er geëxporteerd moet worden.

Obama rekent op een herstel van de wereldeconomie en op de lage dollar om de export te stimuleren. Het herstel van de wereldeconomie verloopt echter met horten en stoten en de dollarkoers is recent opnieuw verzwakt ten opzichte van de euro.

In januari daalde de export in de VS met 0,30%, hoofdzakelijk als gevolg van een terugval in de verkoop van auto's en vliegtuigen. De import daalde anderzijds echter met 1,70%.

Nigel Gault van IHS Global Insight gelooft in een herstel van de Amerikaanse export, maar ziet, de zwakke cijfers over de evolutie van de handelsbalans zouden maar een tijdelijk fenomeen zijn.

President Barack Obama heeft de bedoeling om de Amerikaanse export in de komende twee jaar te verdubbelen en op die manier 2 miljoen nieuwe jobs te creëren. De vraag is echter of dat ambitieus streefdoel haalbaar is. Zowat elk land wil via de export de economie ondersteunen, maar de vraag is naar welke landen er geëxporteerd moet worden. Obama rekent op een herstel van de wereldeconomie en op de lage dollar om de export te stimuleren. Het herstel van de wereldeconomie verloopt echter met horten en stoten en de dollarkoers is recent opnieuw verzwakt ten opzichte van de euro. In januari daalde de export in de VS met 0,30%, hoofdzakelijk als gevolg van een terugval in de verkoop van auto's en vliegtuigen. De import daalde anderzijds echter met 1,70%. Nigel Gault van IHS Global Insight gelooft in een herstel van de Amerikaanse export, maar ziet, de zwakke cijfers over de evolutie van de handelsbalans zouden maar een tijdelijk fenomeen zijn.