Het gaat om nog altijd oplopende kosten van nieuwe schalieprojecten en boringen in de diepe zee, die ook hogere risico's met zich meebrengen.

Royal Dutch Shell en andere bedrijven die zich bezighouden met upstream, de exploratie van olie en gas, hebben een periode van forse investeringen achter de rug vanwege de intensieve zoektocht naar alternatieven voor olie.

Projecten op het gebied van wind- en zonne-energie, bio-energie en teerzand bleken echter kostenintensief en weinig lucratief. Veel van deze projecten zijn verlaten omdat nieuwe vondsten en boortechnieken grote hoeveelheden schaliegas en -olie in veel delen van de wereld hebben aangetoond.

Daardoor is een alternatief gevonden voor het prijzige aardolie, waarvan de productie wordt gedomineerd door de OPEC.

Zowel Shell als veel andere olie- en gasconcerns zijn schalieprojecten buiten de Verenigde Staten opgestart. Daardoor zien met name bedrijven die zich richten op upstream de kosten momenteel oplopen.

Geïntegreerde (downstream en upstream) olie- en gasconcerns zoals Royal Dutch Shell, Chevron, BP, Exxon en Total hebben daarvan minder last omdat zij de hoge kosten bij upstream deels kunnen compenseren met raffinage en de verkoop van afgewerkte olieproducten.

De waardering van de bewezen olie- en gasreserves spelen ook een rol. Door de ontdekking van nieuwe energiebronnen moeten de concerns daarop waarschijnlijk afboeken.

Aan de nieuwe projecten kleven aanzienlijke risico's - denk aan de ramp in de Golf van Mexico die BP veel geld heeft gekost en de ervaringen van SBM Offshore in Noorwegen - maar de dienstverleners zijn zich daar goed bewust van en calculeren risico's goed in.

Door het grote aantal projecten kan de orderinname beweeglijk zijn, iets wat de koersen vaak weerspiegelen. Op de lange termijn is echter duidelijk een trend zichtbaar naar meer vraag en meer investeringen in de juiste energiebronnen.

Dat leidt tot een gunstige outlook voor bedrijven als Halliburton, Baker Hughes, SBM Offhore, Fugro, Technip en Noble Corp. De aandelen van deze bedrijven hebben alle de opinie Kopen.

Het gaat om nog altijd oplopende kosten van nieuwe schalieprojecten en boringen in de diepe zee, die ook hogere risico's met zich meebrengen. Royal Dutch Shell en andere bedrijven die zich bezighouden met upstream, de exploratie van olie en gas, hebben een periode van forse investeringen achter de rug vanwege de intensieve zoektocht naar alternatieven voor olie. Projecten op het gebied van wind- en zonne-energie, bio-energie en teerzand bleken echter kostenintensief en weinig lucratief. Veel van deze projecten zijn verlaten omdat nieuwe vondsten en boortechnieken grote hoeveelheden schaliegas en -olie in veel delen van de wereld hebben aangetoond. Daardoor is een alternatief gevonden voor het prijzige aardolie, waarvan de productie wordt gedomineerd door de OPEC. Zowel Shell als veel andere olie- en gasconcerns zijn schalieprojecten buiten de Verenigde Staten opgestart. Daardoor zien met name bedrijven die zich richten op upstream de kosten momenteel oplopen. Geïntegreerde (downstream en upstream) olie- en gasconcerns zoals Royal Dutch Shell, Chevron, BP, Exxon en Total hebben daarvan minder last omdat zij de hoge kosten bij upstream deels kunnen compenseren met raffinage en de verkoop van afgewerkte olieproducten. De waardering van de bewezen olie- en gasreserves spelen ook een rol. Door de ontdekking van nieuwe energiebronnen moeten de concerns daarop waarschijnlijk afboeken. Aan de nieuwe projecten kleven aanzienlijke risico's - denk aan de ramp in de Golf van Mexico die BP veel geld heeft gekost en de ervaringen van SBM Offshore in Noorwegen - maar de dienstverleners zijn zich daar goed bewust van en calculeren risico's goed in. Door het grote aantal projecten kan de orderinname beweeglijk zijn, iets wat de koersen vaak weerspiegelen. Op de lange termijn is echter duidelijk een trend zichtbaar naar meer vraag en meer investeringen in de juiste energiebronnen. Dat leidt tot een gunstige outlook voor bedrijven als Halliburton, Baker Hughes, SBM Offhore, Fugro, Technip en Noble Corp. De aandelen van deze bedrijven hebben alle de opinie Kopen.