De motor van de tweede economie van de wereld blijft immers nadrukkelijk sputteren.

De monetaire impulsen van de Chinese overheid komen onvoldoende terecht in de industrie en worden door een aantal "shadow banks" teveel afgeleid naar risicovolle vastgoedprojecten waardoor een zeepbel dreigt ontstaan.

Deze machtige schaduwbanken vallen niet onder de directe controle van de monetaire overheid en nemen in toenemende mate kredieten op bij (vooral) de kleinere Chinese banken.

Ze kunnen dit doen via de financiële waarborgen die zij bieden op basis van de cash pools die in het verleden werden gevormd.

Dit moet volgens Duchateau opgelost worden door een machtstrijd tussen de centrale bank en een aantal financiële groepen waarbij de overheid tijdelijk tolereert dat de interbancaire rentetarieven door de spreekwoordelijke plafonds worden gejaagd.

Een dergelijke politiek is natuurlijk niet zonder risico en is van aard om de nodige argwaan uit te lokken totdat er een betrouwbaar signaal volgt over de stabilisatie van deze geldstromen.

De motor van de tweede economie van de wereld blijft immers nadrukkelijk sputteren. De monetaire impulsen van de Chinese overheid komen onvoldoende terecht in de industrie en worden door een aantal "shadow banks" teveel afgeleid naar risicovolle vastgoedprojecten waardoor een zeepbel dreigt ontstaan. Deze machtige schaduwbanken vallen niet onder de directe controle van de monetaire overheid en nemen in toenemende mate kredieten op bij (vooral) de kleinere Chinese banken. Ze kunnen dit doen via de financiële waarborgen die zij bieden op basis van de cash pools die in het verleden werden gevormd. Dit moet volgens Duchateau opgelost worden door een machtstrijd tussen de centrale bank en een aantal financiële groepen waarbij de overheid tijdelijk tolereert dat de interbancaire rentetarieven door de spreekwoordelijke plafonds worden gejaagd. Een dergelijke politiek is natuurlijk niet zonder risico en is van aard om de nodige argwaan uit te lokken totdat er een betrouwbaar signaal volgt over de stabilisatie van deze geldstromen.