Immers een van de redenen voor de stijging van de goudprijs was dat er in de westerse economieën een enorme geldcreatie is. De zogenoemde monetaire stimulering.

Door al dat geld in de economie te pompen moest de inflatie wel op een dag de kop op gaan steken. En het enige middel tegen het monster inflatie is goud.

Immers volgens de theorie stijgt de goudprijs als de inflatie toeneemt. Deze stelling is overigens alleen gebaseerd op de waarneming in de jaren tachtig.

Maar goed, stel dat er oorzakelijk verband is tussen inflatie en de goudprijs dan geeft de daling aan dat we voorlopig geen inflatie behoeven te verwachten.

Een indicatie die de obligatiemarkt ook al gaf overigens. Wat dat betreft is de daling een goed signaal. De daling van de goudprijs is overigens ook weer een teken dat het niet moet worden beschouwd als serieus beleggingsinstrument.

Goud heeft in tegenstelling tot onroerend goed, obligaties en aandelen geen daadwerkelijke inkomsten. Wie een pand koopt en constateert dat de waarde is gedaald zal om die reden niet gaan verkopen. Immers men heeft nog altijd de inkomsten.

Pas als die stoppen kan overwogen worden om het pand te verkopen. De goudprijsbezitter moet alleen maar hopen dat de prijs een keer gaat stijgen.

Immers een van de redenen voor de stijging van de goudprijs was dat er in de westerse economieën een enorme geldcreatie is. De zogenoemde monetaire stimulering. Door al dat geld in de economie te pompen moest de inflatie wel op een dag de kop op gaan steken. En het enige middel tegen het monster inflatie is goud. Immers volgens de theorie stijgt de goudprijs als de inflatie toeneemt. Deze stelling is overigens alleen gebaseerd op de waarneming in de jaren tachtig. Maar goed, stel dat er oorzakelijk verband is tussen inflatie en de goudprijs dan geeft de daling aan dat we voorlopig geen inflatie behoeven te verwachten. Een indicatie die de obligatiemarkt ook al gaf overigens. Wat dat betreft is de daling een goed signaal. De daling van de goudprijs is overigens ook weer een teken dat het niet moet worden beschouwd als serieus beleggingsinstrument. Goud heeft in tegenstelling tot onroerend goed, obligaties en aandelen geen daadwerkelijke inkomsten. Wie een pand koopt en constateert dat de waarde is gedaald zal om die reden niet gaan verkopen. Immers men heeft nog altijd de inkomsten. Pas als die stoppen kan overwogen worden om het pand te verkopen. De goudprijsbezitter moet alleen maar hopen dat de prijs een keer gaat stijgen.