De economische evolutie van deze landen blijft dan ook één van de belangrijkste parameters voor de grondstoffenprijzen doorheen de komende jaren.

Hoopgevend is daarom dat het Chinese stimulusplan de eerste vruchten begint af te werpen. Dat verklaarde althans de Chinese premier Wen Jiabao onlangs. Jiabao wees op de groei van de kredietverlening en een toename van de detailhandelsverkopen in januari.

Daarnaast stijgt sinds kort de productie en het verbruik van energie wat volgens P&B Invest allemaal tekenen zijn van een herstelbeweging.

Nieuwe data tonen overigens dat de Chinese economie steeds beter uitgebalanceerd wordt en minder afhankelijk is van export dan enkele jaren geleden.

Zo maakte de export vorig jaar 18 procent uit van het bruto nationaal product terwijl kapitaalsinvesteringen en consumptie respectievelijk 38 procent en 33 procent bedroegen.

Terwijl de export doorheen de voorbije 3 maanden in elkaar klapte stegen zowel de kapitaalsinvesteringen als de detailhandelsverkopen met respectievelijk 27 procent en 21 procent.

De economische evolutie van deze landen blijft dan ook één van de belangrijkste parameters voor de grondstoffenprijzen doorheen de komende jaren.Hoopgevend is daarom dat het Chinese stimulusplan de eerste vruchten begint af te werpen. Dat verklaarde althans de Chinese premier Wen Jiabao onlangs. Jiabao wees op de groei van de kredietverlening en een toename van de detailhandelsverkopen in januari. Daarnaast stijgt sinds kort de productie en het verbruik van energie wat volgens P&B Invest allemaal tekenen zijn van een herstelbeweging. Nieuwe data tonen overigens dat de Chinese economie steeds beter uitgebalanceerd wordt en minder afhankelijk is van export dan enkele jaren geleden. Zo maakte de export vorig jaar 18 procent uit van het bruto nationaal product terwijl kapitaalsinvesteringen en consumptie respectievelijk 38 procent en 33 procent bedroegen. Terwijl de export doorheen de voorbije 3 maanden in elkaar klapte stegen zowel de kapitaalsinvesteringen als de detailhandelsverkopen met respectievelijk 27 procent en 21 procent.