In geval de Iraanse olietoevoer zou opdrogen, kan de olieprijs volgens Reaser snel oplopen richting 200 dollar per vat. Een dergelijke stijging van de olieprijs in onverteerbaar, de wereldeconomie - met op kop de Amerikaanse economie - zou onmiddellijk in een recessie wegzakken.

Reaser schat het oliegevaar ook hoger in dan een aantal andere risico's die regelmatig worden aangekaart, zoals bijvoorbeeld het uit de hand lopen van de Amerikaanse overheidsschulden of een harder dan verwachte landing voor de Chinese economie in de komende maanden.

Wereld kan leven met olieprijs van 100 dollar per vat

Chris Lafakis, econoom bij Moody's Analytics, is het met Reaser eens dat de wereldeconomie kan leven met een olieprijs van 100 dollar per vat, maar dat een stijging richting 200 dollar funest zou kunnen zijn. Momenteel stijgt de consumptie van olie nog steeds, maar die stijging zou snel kunnen stilvallen.

Volgens Lafakis evolueren de zaken echter in de goede richting, hij is er alvast over te spreken dat Iran bereid is om te onderhandelen over de afwerking van het nucleair programma van het land. Die gesprekken moeten echter wel nog tastbare resultaten opleveren.

In geval de Iraanse olietoevoer zou opdrogen, kan de olieprijs volgens Reaser snel oplopen richting 200 dollar per vat. Een dergelijke stijging van de olieprijs in onverteerbaar, de wereldeconomie - met op kop de Amerikaanse economie - zou onmiddellijk in een recessie wegzakken. Reaser schat het oliegevaar ook hoger in dan een aantal andere risico's die regelmatig worden aangekaart, zoals bijvoorbeeld het uit de hand lopen van de Amerikaanse overheidsschulden of een harder dan verwachte landing voor de Chinese economie in de komende maanden. Wereld kan leven met olieprijs van 100 dollar per vatChris Lafakis, econoom bij Moody's Analytics, is het met Reaser eens dat de wereldeconomie kan leven met een olieprijs van 100 dollar per vat, maar dat een stijging richting 200 dollar funest zou kunnen zijn. Momenteel stijgt de consumptie van olie nog steeds, maar die stijging zou snel kunnen stilvallen. Volgens Lafakis evolueren de zaken echter in de goede richting, hij is er alvast over te spreken dat Iran bereid is om te onderhandelen over de afwerking van het nucleair programma van het land. Die gesprekken moeten echter wel nog tastbare resultaten opleveren.