Zonder het besparingspakket zou de eurozone al lang in touwen gelegen hebben.

De gevolgen hiervan zouden nog veel erger zijn geweest dan het terugschroeven van de lokale overheidsuitgaven en consumptieve bestedingen.

Dit betekent echter niet dat besparingen rabiaat moeten worden opgelegd en uitgevoerd.

Hiervoor moet het nodige realisme worden gehanteerd en vooral een haalbare timing worden vooropgesteld. Hetgeen overigens ook steeds meer gebeurd gelet op het uitstel dat recent aan Griekenland, Ierland , Spanje en Portugal werd gegeven.

Vergeet hierbij overigens niet dat de externe positie van deze landen wel degelijk verbetert met een (te verwachten) vermindering van de import maar tegelijk ook met een opvallende verbetering van de export.

Zonder het besparingspakket zou de eurozone al lang in touwen gelegen hebben. De gevolgen hiervan zouden nog veel erger zijn geweest dan het terugschroeven van de lokale overheidsuitgaven en consumptieve bestedingen. Dit betekent echter niet dat besparingen rabiaat moeten worden opgelegd en uitgevoerd. Hiervoor moet het nodige realisme worden gehanteerd en vooral een haalbare timing worden vooropgesteld. Hetgeen overigens ook steeds meer gebeurd gelet op het uitstel dat recent aan Griekenland, Ierland , Spanje en Portugal werd gegeven. Vergeet hierbij overigens niet dat de externe positie van deze landen wel degelijk verbetert met een (te verwachten) vermindering van de import maar tegelijk ook met een opvallende verbetering van de export.