Griekenland kreeg weliswaar al tweemaal steun toegekend door de troika bestaande uit Europa, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, maar die steun ging gepaard met strenge besparingsvoorwaarden. Die voorwaarden zouden het land economisch wurgen, aldus Tsipras.

Europa lijkt bereid om toevingen te doen

De eurozone heeft zich geruime tijd bikkelhard opgesteld tegenover Griekenland: het besparingsplan zou te nemen of te laten zijn. Daar lijkt echter verandering in te zijn gekomen. Volgens de Financial Times Deutschland zou men nu toch akkoord gaan met soepelere voorwaarden voor Griekenland.

Blijkbaar is het besef gegroeid dat eender welke nieuwe Griekse regering over aangepaste voorwaarden zal willen onderhandelen, ook al komt er een coalitie van andere partijen dan die van de gevreesde Tsipras aan de macht. Wanneer andere landen willen dat Griekenland in de eurozone blijft, zijn nieuwe onderhandelingen onvermijdelijk.

Griekenland kreeg weliswaar al tweemaal steun toegekend door de troika bestaande uit Europa, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, maar die steun ging gepaard met strenge besparingsvoorwaarden. Die voorwaarden zouden het land economisch wurgen, aldus Tsipras. Europa lijkt bereid om toevingen te doen De eurozone heeft zich geruime tijd bikkelhard opgesteld tegenover Griekenland: het besparingsplan zou te nemen of te laten zijn. Daar lijkt echter verandering in te zijn gekomen. Volgens de Financial Times Deutschland zou men nu toch akkoord gaan met soepelere voorwaarden voor Griekenland. Blijkbaar is het besef gegroeid dat eender welke nieuwe Griekse regering over aangepaste voorwaarden zal willen onderhandelen, ook al komt er een coalitie van andere partijen dan die van de gevreesde Tsipras aan de macht. Wanneer andere landen willen dat Griekenland in de eurozone blijft, zijn nieuwe onderhandelingen onvermijdelijk.