De precizeringen van Europese raadvoorzitter Herman Van Rompuy omtrent de te volgen stappen voor de implementatie van de bankenunie (eengemaakt toezicht op banken, rechtstreeks herkapitaliseren van banken, het ontmantelen van probleembanken via een resolutiemechanisme met een fonds dat de banksector zelf moet spijzen) en het verder verstevigen van de monetaire unie (six pack, two pack, contracten omtrent de aanbevelingen over begrotingen en economisch beleid,...) die op de Europese top van 13 en 14 december werden besproken tonen aan dat er consequent verder gebouwd wordt aan de infrastructuur ter versteviging van de eurozone.

De budgettaire problemen in de VS, het VK en Japan zijn zo uitdagend dat de USD, het GBP en de JPY hieronder gebukt gaan.

In het VK heeft de regering al toegegeven meer tijd (tot 2018) nodig te hebben om het begrotingstekort tot een aanvaardbaar

peil terug te dringen. In Japan wil de nieuwe regering een goedkopere JPY om de economie via een sterkere uitvoer aan te zwengelen.

Kortom, geen enkele van deze drie munten koestert volgens Belfius Research ambities om hogerop te klimmen tegenover de euro. Voor de competitiviteit van de economie van de eurozone is dat natuurlijk een bedreiging. Maar uiteindelijk is de euro niet echt te duur.

De precizeringen van Europese raadvoorzitter Herman Van Rompuy omtrent de te volgen stappen voor de implementatie van de bankenunie (eengemaakt toezicht op banken, rechtstreeks herkapitaliseren van banken, het ontmantelen van probleembanken via een resolutiemechanisme met een fonds dat de banksector zelf moet spijzen) en het verder verstevigen van de monetaire unie (six pack, two pack, contracten omtrent de aanbevelingen over begrotingen en economisch beleid,...) die op de Europese top van 13 en 14 december werden besproken tonen aan dat er consequent verder gebouwd wordt aan de infrastructuur ter versteviging van de eurozone. De budgettaire problemen in de VS, het VK en Japan zijn zo uitdagend dat de USD, het GBP en de JPY hieronder gebukt gaan. In het VK heeft de regering al toegegeven meer tijd (tot 2018) nodig te hebben om het begrotingstekort tot een aanvaardbaar peil terug te dringen. In Japan wil de nieuwe regering een goedkopere JPY om de economie via een sterkere uitvoer aan te zwengelen. Kortom, geen enkele van deze drie munten koestert volgens Belfius Research ambities om hogerop te klimmen tegenover de euro. Voor de competitiviteit van de economie van de eurozone is dat natuurlijk een bedreiging. Maar uiteindelijk is de euro niet echt te duur.