Zelfs meer gezonde landen als Frankrijk en Duitsland willen de buikriem gaan aanhalen. Inderdaad zijn besparingen noodzakelijk, maar de medaille heeft ook een keerzijde.

Te forse ingrepen dreigen de economische groei tot stilstand te brengen, waardoor zelfs de mogelijkheid bestaat dat we wegzinken in een double-dip recessie. Daardoor dreigt Europa in hetzelfde schuitje te belanden als Japan in de jaren 90.

Dat decennium staat in Japan bekend als 'het verloren decennium' en werd gekenmerkt door een periode van economische stagnatie. Anderzijds is het zo dat er geen makkelijke oplossingen voor de hand liggen.

Het uitblijven van maatregelen zal negatief worden onthaald door de financiële markten en zou in het ergste geval zelfs tot paniek aanleiding kunnen geven. Uiteindelijk zouden de financieringskosten steeds hoger kunnen oplossen.

De vraag is echter of de Europese welvaart - of toch alleszins een stuk daarvan - niet in gevaar komt. Asghar Zaidi, research directeur voor het European Centre for Social Welfare in Wenen, is er sprake van een moeilijke evenwichtsoefening die moet worden gemaakt. Besparingen zijn noodzakelijk, maar niemand is er mee gebaat dat we wegzakken in een "lost decennium"

Diana Choyleva, analist bij Lombard Street Research, is van mening dat een verloren decennium alleen kan worden vermeden wanneer de eurozone snel wordt opengebroken en wanneer elk land opnieuw de kans krijgt om de eigen problemen op te lossen.

Zelfs meer gezonde landen als Frankrijk en Duitsland willen de buikriem gaan aanhalen. Inderdaad zijn besparingen noodzakelijk, maar de medaille heeft ook een keerzijde. Te forse ingrepen dreigen de economische groei tot stilstand te brengen, waardoor zelfs de mogelijkheid bestaat dat we wegzinken in een double-dip recessie. Daardoor dreigt Europa in hetzelfde schuitje te belanden als Japan in de jaren 90. Dat decennium staat in Japan bekend als 'het verloren decennium' en werd gekenmerkt door een periode van economische stagnatie. Anderzijds is het zo dat er geen makkelijke oplossingen voor de hand liggen. Het uitblijven van maatregelen zal negatief worden onthaald door de financiële markten en zou in het ergste geval zelfs tot paniek aanleiding kunnen geven. Uiteindelijk zouden de financieringskosten steeds hoger kunnen oplossen. De vraag is echter of de Europese welvaart - of toch alleszins een stuk daarvan - niet in gevaar komt. Asghar Zaidi, research directeur voor het European Centre for Social Welfare in Wenen, is er sprake van een moeilijke evenwichtsoefening die moet worden gemaakt. Besparingen zijn noodzakelijk, maar niemand is er mee gebaat dat we wegzakken in een "lost decennium" Diana Choyleva, analist bij Lombard Street Research, is van mening dat een verloren decennium alleen kan worden vermeden wanneer de eurozone snel wordt opengebroken en wanneer elk land opnieuw de kans krijgt om de eigen problemen op te lossen.