De ministers van Financiën van de eurozone houden morgen een conference call over de Spaanse aanvraag.

Het is nog onbekend om welk bedrag het zou gaan. Daarmee zou Spanje het vierde Europees land zijn dat om hulp moet vragen.

De Spanjaarden raakten nog dieper in de problemen nadat Fitch gisteren de kredietrating voor het land verlaagde. Volgens een Duitse regeringswoordvoerder wil Europa een regeling met Spanje nog voor de Griekse verkiezingen van 17 juni.

De Europese beurzen liggen niet echt wakker van het bericht, de koersen zijn in ieder geval niet verder weggezakt.

Het verlies voor de Euro Stoxx 50 bedraagt ongeveer driekwart procent, de BEL 20 beperkt het verlies tot iets meer dan een half procent. Op de valutamarkten blijft de koers van de euro onder druk staan.

Dexia heeft overeenkomst verkoop Sberbank ondertekend

Nadat zij op 24 mei exclusieve gesprekken waren gestart, ondertekende Dexia vandaag met Sberbank de overeenkomst inzake de overdracht van zijn belang van 99,85% in DenizBank.

De transactie heeft betrekking op de groep Denizbank en al haar dochterondernemingen in Turkije, Oostenrijk en Rusland.

De verwachte prijs na afloop van het mededingingsproces bedraagt 6 469 miljard TRY, dit is een waarde van ongeveer 2 821 miljard EUR na omrekening tegen de huidige koers van de Turkse lira. Ter informatie, het eigen vermogen zonder minderheidsbelangen van DenizBank bedroeg 4 628 miljoen TRY op 31 december 2011 volgens de Turkse BRSA-normen.

De prijs zal na de closing van de transactie worden aangepast, om rekening te houden met de evolutie van het netto-actief van DenizBank, berekend volgens de IFRS-normen, tussen 31 december 2011 en de closingdatum.

Ingeval de transactie in het vierde kwartaal van 2012 zou worden afgerond, zou het totale bedrag ervan kunnen oplopen tot 7 089 miljoen TRY, dit is ongeveer 3 091 miljoen EUR tegen de huidige wisselkoers.

Mits de wettelijke toezichthouders en de Europese Commissie hun toestemming geven, zal de transactie waarschijnlijk tijdens het vierde kwartaal van 2012 worden afgerond.

Dexia zal de impact van deze verkoop op zijn financiële staten en zijn reglementaire ratio's uitgebreid toelichten bij het afsluiten van de transactie.

De verkoop van DenizBank vormt een belangrijke stap in het ontmantelingsplan dat in oktober 2011 werd opgezet. De aansluiting bij Sberbank vergroot dan weer het groeipotentieel van de commerciële activiteiten van DenizBank, dat een aanhoudende groei kende sinds het in 2006 werd opgenomen in de perimeter van de groep Dexia.

De ministers van Financiën van de eurozone houden morgen een conference call over de Spaanse aanvraag. Het is nog onbekend om welk bedrag het zou gaan. Daarmee zou Spanje het vierde Europees land zijn dat om hulp moet vragen. De Spanjaarden raakten nog dieper in de problemen nadat Fitch gisteren de kredietrating voor het land verlaagde. Volgens een Duitse regeringswoordvoerder wil Europa een regeling met Spanje nog voor de Griekse verkiezingen van 17 juni. De Europese beurzen liggen niet echt wakker van het bericht, de koersen zijn in ieder geval niet verder weggezakt. Het verlies voor de Euro Stoxx 50 bedraagt ongeveer driekwart procent, de BEL 20 beperkt het verlies tot iets meer dan een half procent. Op de valutamarkten blijft de koers van de euro onder druk staan. Dexia heeft overeenkomst verkoop Sberbank ondertekend Nadat zij op 24 mei exclusieve gesprekken waren gestart, ondertekende Dexia vandaag met Sberbank de overeenkomst inzake de overdracht van zijn belang van 99,85% in DenizBank. De transactie heeft betrekking op de groep Denizbank en al haar dochterondernemingen in Turkije, Oostenrijk en Rusland. De verwachte prijs na afloop van het mededingingsproces bedraagt 6 469 miljard TRY, dit is een waarde van ongeveer 2 821 miljard EUR na omrekening tegen de huidige koers van de Turkse lira. Ter informatie, het eigen vermogen zonder minderheidsbelangen van DenizBank bedroeg 4 628 miljoen TRY op 31 december 2011 volgens de Turkse BRSA-normen. De prijs zal na de closing van de transactie worden aangepast, om rekening te houden met de evolutie van het netto-actief van DenizBank, berekend volgens de IFRS-normen, tussen 31 december 2011 en de closingdatum. Ingeval de transactie in het vierde kwartaal van 2012 zou worden afgerond, zou het totale bedrag ervan kunnen oplopen tot 7 089 miljoen TRY, dit is ongeveer 3 091 miljoen EUR tegen de huidige wisselkoers. Mits de wettelijke toezichthouders en de Europese Commissie hun toestemming geven, zal de transactie waarschijnlijk tijdens het vierde kwartaal van 2012 worden afgerond. Dexia zal de impact van deze verkoop op zijn financiële staten en zijn reglementaire ratio's uitgebreid toelichten bij het afsluiten van de transactie. De verkoop van DenizBank vormt een belangrijke stap in het ontmantelingsplan dat in oktober 2011 werd opgezet. De aansluiting bij Sberbank vergroot dan weer het groeipotentieel van de commerciële activiteiten van DenizBank, dat een aanhoudende groei kende sinds het in 2006 werd opgenomen in de perimeter van de groep Dexia.