De politieke maatregelen komen steevast te laat en zijn met moeite in staat om een zoveelste uitslaande brand te bedwingen. Dit heeft niet minder te maken met een gebrekkige werking van de Eurozone als politieke Unie, maar veel meer met een tunnelvisie waarbij enkel aandacht wordt besteed aan de financiële problemen van bepaalde landen en banken.

Schuldenproblematiek heeft monsterlijke proporties aangenomen

De schuldenproblematiek is slechts een gevolg ( dat echter monsterlijke proporties heeft aangenomen). De oorzaak van het dreigende debacle ligt in de groeiende verschillen in competitiviteit tussen de Eurolanden.

Deze divergentie heeft intussen alle voordelen van de muntzone weggeveegd en ons op een punt gebracht waarin de wenselijkheid van een dergelijk keurslijf fundamenteel in vraag moet worden gesteld.

Duitsland heeft moedige economische strijd aangegaan

Duitsland heeft in het afgelopen decennium op de wereldmarkt een moedige strijd aangegaan met de VSA en China, niet zonder succes overigens.

China was als exportmarkt voor Duitse producten eerder een bondgenoot, maar de VSA bleek een bijzonder taaie tegenstander die niet alleen met innovatiekracht en productiviteit de strijd aanbond maar ook haar munt geleidelijk liet depreciëren.

Duitsland reageerde hierop met het klassieke recept : Een sterke munt met lage inflatie en rente en verhoogde productiviteit. De pijnlijke maatregelen die het exportsucces van Duitsland mogelijk hebben gemaakt werden reeds in de jaren '90 genomen:

Op zijn Amerikaans, met verregaande loonmoderatie en diep teruggevallen minimumlonen , in combinatie met de invoering een Europese muntzone, zodat de Duitse economie niet langer in de rug kon worden geschoten door competitieve devaluaties van Italië en Spanje. De rest van Europa heeft Duitsland echter niet gevolgd, met de gekende gevolgen.

De politieke maatregelen komen steevast te laat en zijn met moeite in staat om een zoveelste uitslaande brand te bedwingen. Dit heeft niet minder te maken met een gebrekkige werking van de Eurozone als politieke Unie, maar veel meer met een tunnelvisie waarbij enkel aandacht wordt besteed aan de financiële problemen van bepaalde landen en banken. Schuldenproblematiek heeft monsterlijke proporties aangenomen De schuldenproblematiek is slechts een gevolg ( dat echter monsterlijke proporties heeft aangenomen). De oorzaak van het dreigende debacle ligt in de groeiende verschillen in competitiviteit tussen de Eurolanden. Deze divergentie heeft intussen alle voordelen van de muntzone weggeveegd en ons op een punt gebracht waarin de wenselijkheid van een dergelijk keurslijf fundamenteel in vraag moet worden gesteld. Duitsland heeft moedige economische strijd aangegaan Duitsland heeft in het afgelopen decennium op de wereldmarkt een moedige strijd aangegaan met de VSA en China, niet zonder succes overigens. China was als exportmarkt voor Duitse producten eerder een bondgenoot, maar de VSA bleek een bijzonder taaie tegenstander die niet alleen met innovatiekracht en productiviteit de strijd aanbond maar ook haar munt geleidelijk liet depreciëren. Duitsland reageerde hierop met het klassieke recept : Een sterke munt met lage inflatie en rente en verhoogde productiviteit. De pijnlijke maatregelen die het exportsucces van Duitsland mogelijk hebben gemaakt werden reeds in de jaren '90 genomen: Op zijn Amerikaans, met verregaande loonmoderatie en diep teruggevallen minimumlonen , in combinatie met de invoering een Europese muntzone, zodat de Duitse economie niet langer in de rug kon worden geschoten door competitieve devaluaties van Italië en Spanje. De rest van Europa heeft Duitsland echter niet gevolgd, met de gekende gevolgen.