De Euro steeg vorige week tot zijn hoogste niveau in een jaar in vergelijking met de US dollar, omdat de FED de wereld een shock bezorgde met de bekendmaking dat het de snelheid waartegen het obligaties aankoopt, niet gaat terugschroeven.

Maar laat ons er eens van uitgaan dat het die aankopen wel zou inperken, zelfs dan zou de balans van de centrale bank nog altijd goed zijn voor een groei van 1.000 miljard in 2013 alleen.

En dat terwijl in dezelfde periode de balans van de ECB met ongeveer 25% terugloopt. Vanaf nu gaat de euro enkel verzwakken als Merkel zich meer engageert voor de EU en een actievere rol voor de ECB zou toestaan, of als het verhaal van een mogelijke uiteenvallen van de EU weer de kop opsteekt.

Europa stond al onder stijgende spanning ten gevolge van een nieuwe Duitse regering. Een stijgende euro zal die spanning binnen de EU maar ook daarbuiten snel doen oplopen, en dat brengt ons meteen naar een volgend hoofdstuk in de geschiedenis van deze weinig wenselijke unie. Het laatste wat Europa nu nodig heeft is een sterke munt.

Op de Europese beurzen blijven de verliezen nog steeds beperkt, waarbij wel moet worden opgemerkt dat TromboGenics in Brussel nog meer terrein verliest.

De Euro steeg vorige week tot zijn hoogste niveau in een jaar in vergelijking met de US dollar, omdat de FED de wereld een shock bezorgde met de bekendmaking dat het de snelheid waartegen het obligaties aankoopt, niet gaat terugschroeven. Maar laat ons er eens van uitgaan dat het die aankopen wel zou inperken, zelfs dan zou de balans van de centrale bank nog altijd goed zijn voor een groei van 1.000 miljard in 2013 alleen. En dat terwijl in dezelfde periode de balans van de ECB met ongeveer 25% terugloopt. Vanaf nu gaat de euro enkel verzwakken als Merkel zich meer engageert voor de EU en een actievere rol voor de ECB zou toestaan, of als het verhaal van een mogelijke uiteenvallen van de EU weer de kop opsteekt. Europa stond al onder stijgende spanning ten gevolge van een nieuwe Duitse regering. Een stijgende euro zal die spanning binnen de EU maar ook daarbuiten snel doen oplopen, en dat brengt ons meteen naar een volgend hoofdstuk in de geschiedenis van deze weinig wenselijke unie. Het laatste wat Europa nu nodig heeft is een sterke munt. Op de Europese beurzen blijven de verliezen nog steeds beperkt, waarbij wel moet worden opgemerkt dat TromboGenics in Brussel nog meer terrein verliest.