Analisten verwachten gemiddeld een krimp van 0,1%, wat Carmignac te optimistisch lijkt. Duitsland heeft 2012 zwak

afgesloten door de vertraging van de mondiale vraag, terwijl Spanje en Italië in een diepe recessie zijn beland.

Frankrijk zal in de komende maanden bruusk geconfronteerd worden met de negatieve gevolgen van de aanzienlijk hogere

vermogensbelasting voor zowel de private investeringen als de consumptie van bemiddelde huishoudens.

De enige groeiondersteunende factor die soms wordt aangevoerd, is de kredietverlening. Door de forse daling van de rente sinds juli zijn kredieten erg goedkoop geworden, maar het valt nog te bezien of bedrijven ook willen investeren.

De precaire toestand van de Europese economie wordt nog verergerd door de stijging van de euro tegenover nagenoeg alle andere valuta's.

De sterke euro heeft volgens Carmignac een verstikkend effect op de Europese economie. Dit zal de ECB vroeg of laat aanzetten tot doortastendere maatregelen om te vermijden dat Europa het eerste slachtoffer wordt van het ter verbetering van het concurrentievermogen gevoerde devaluatiebeleid van zijn voornaamste handelspartners onder de ontwikkelde landen, als deze vasthouden aan dit beleid.

Analisten verwachten gemiddeld een krimp van 0,1%, wat Carmignac te optimistisch lijkt. Duitsland heeft 2012 zwak afgesloten door de vertraging van de mondiale vraag, terwijl Spanje en Italië in een diepe recessie zijn beland. Frankrijk zal in de komende maanden bruusk geconfronteerd worden met de negatieve gevolgen van de aanzienlijk hogere vermogensbelasting voor zowel de private investeringen als de consumptie van bemiddelde huishoudens. De enige groeiondersteunende factor die soms wordt aangevoerd, is de kredietverlening. Door de forse daling van de rente sinds juli zijn kredieten erg goedkoop geworden, maar het valt nog te bezien of bedrijven ook willen investeren. De precaire toestand van de Europese economie wordt nog verergerd door de stijging van de euro tegenover nagenoeg alle andere valuta's. De sterke euro heeft volgens Carmignac een verstikkend effect op de Europese economie. Dit zal de ECB vroeg of laat aanzetten tot doortastendere maatregelen om te vermijden dat Europa het eerste slachtoffer wordt van het ter verbetering van het concurrentievermogen gevoerde devaluatiebeleid van zijn voornaamste handelspartners onder de ontwikkelde landen, als deze vasthouden aan dit beleid.