Zo zijn er indicaties dat de economische activiteit in China terug aantrekt met een hogere industriële productie, meer investeringen in de bouwsector en in vaste activa en een toename van het ondernemersvertrouwen.

De 'fiscale afgrond' in de Verenigde Staten werd afgewend wat de koopkracht van met name de middenklasse moet vrijwaren. Tegelijk is het duidelijk dat de centrale banken ook in 2013 een expansief monetair beleid zullen aanhouden.

Investeerders die op zoek zijn naar rendement hebben dus weinig andere keuze dan zich te richten op aandelen- en grondstoffenmarkten.

Voor het grootste deel van 2012 bleven de investeringstromen naar de grondstoffenmarkten stabiel. Een opmerkelijke vaststelling is dat de prijscurve van de meeste grondstoffentermijncontracten in 2012 veel vlakker is geworden.

Wellicht zal ook 2013 geopolitieke verrassingen volgens Royal Bank of Scotland in petto hebben. In januari zijn er verkiezingen in Israël terwijl ook de nucleaire activiteiten van Iran en de oplopende spanningen tussen China en Japan hun stempel kunnen drukken op de grondstoffenmarkten.

Zo zijn er indicaties dat de economische activiteit in China terug aantrekt met een hogere industriële productie, meer investeringen in de bouwsector en in vaste activa en een toename van het ondernemersvertrouwen. De 'fiscale afgrond' in de Verenigde Staten werd afgewend wat de koopkracht van met name de middenklasse moet vrijwaren. Tegelijk is het duidelijk dat de centrale banken ook in 2013 een expansief monetair beleid zullen aanhouden. Investeerders die op zoek zijn naar rendement hebben dus weinig andere keuze dan zich te richten op aandelen- en grondstoffenmarkten. Voor het grootste deel van 2012 bleven de investeringstromen naar de grondstoffenmarkten stabiel. Een opmerkelijke vaststelling is dat de prijscurve van de meeste grondstoffentermijncontracten in 2012 veel vlakker is geworden. Wellicht zal ook 2013 geopolitieke verrassingen volgens Royal Bank of Scotland in petto hebben. In januari zijn er verkiezingen in Israël terwijl ook de nucleaire activiteiten van Iran en de oplopende spanningen tussen China en Japan hun stempel kunnen drukken op de grondstoffenmarkten.