Het belastingverdrag dat op het nippertje werd bereikt gaf beleggers vertrouwen, hoewel de onzekerheid over de bezuinigingen en schuldplafond de komende weken weer op kan laaien.

Deze week kent volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet zo'n volle economische kalender. Vooral de bijeenkomst van de ECB

op donderdag en export- en importcijfers uit meerdere landen zijn belangrijk voor de verdere ontwikkelingen. Bovendien trapt Alcoa vandaag het resultatenseizoen al weer af.

De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers verwachten dat de ECB de rente nog niet zal verlagen, hoewel hier tijdens de vorige vergadering wel over gesproken is.

Wel gaan zij uit van een verlaging later in het kwartaal. Ook het beleid van de Bank of England, die ook donderdag vergadert, zal niet veranderen.

De export van China (donderdag) zal naar verwachting licht groeien, terwijl de import mogelijk een groter herstel laat zien. De Amerikaanse handelsbalans (vrijdag) zal ook licht verbeteren, maar het tekort blijft groot. De handelsbalans van Japan daarentegen lijkt verder te verslechteren.

Vandaag zijn de Europese detailhandelsverkopen en de Duitse fabrieksorders van belang. Voor de detailhandel wordt een verbetering verwacht na de daling in oktober.

Voor fabrieksorders geldt het omgekeerde: na een forse stijging in oktober zullen de orders nu licht onder druk staan. Die dag komt ook het risicorapport van het World Economic Forum naar buiten.

Woensdag staat de Duitse industriële productie op de agenda, die licht zal zijn gestegen en vrijdag de Amerikaanse begroting. Het tekort zal sterk verminderd zijn, maar dit komt omdat er in oktober en november meer betalingen zijn gedaan dan gebruikelijk.

Amerikaanse ondernemingen zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers over het vierde kwartaal een lichte winstgroei realiseren.

Zo'n 20% van de ondernemingen gaven al een indicatie aan waarbij 70% een verwachting afgaf die onder de analistenconsensus lag.

Vooral voor de sectoren basismaterialen, technologie en financiële waarden zijn de taxaties omlaag gegaan. Het aantal winstwaarschuwingen is nog hoog maar al lager dan het vorige kwartaal.

Voor banken kan de beslissing dat zij langer de tijd krijgen om aan de liquiditeitsratio te voldoen en dat de eisen voor onderliggende activa ruimer worden, positief op de winsten

uitwerken.

Het belastingverdrag dat op het nippertje werd bereikt gaf beleggers vertrouwen, hoewel de onzekerheid over de bezuinigingen en schuldplafond de komende weken weer op kan laaien. Deze week kent volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet zo'n volle economische kalender. Vooral de bijeenkomst van de ECB op donderdag en export- en importcijfers uit meerdere landen zijn belangrijk voor de verdere ontwikkelingen. Bovendien trapt Alcoa vandaag het resultatenseizoen al weer af. De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers verwachten dat de ECB de rente nog niet zal verlagen, hoewel hier tijdens de vorige vergadering wel over gesproken is. Wel gaan zij uit van een verlaging later in het kwartaal. Ook het beleid van de Bank of England, die ook donderdag vergadert, zal niet veranderen. De export van China (donderdag) zal naar verwachting licht groeien, terwijl de import mogelijk een groter herstel laat zien. De Amerikaanse handelsbalans (vrijdag) zal ook licht verbeteren, maar het tekort blijft groot. De handelsbalans van Japan daarentegen lijkt verder te verslechteren. Vandaag zijn de Europese detailhandelsverkopen en de Duitse fabrieksorders van belang. Voor de detailhandel wordt een verbetering verwacht na de daling in oktober. Voor fabrieksorders geldt het omgekeerde: na een forse stijging in oktober zullen de orders nu licht onder druk staan. Die dag komt ook het risicorapport van het World Economic Forum naar buiten. Woensdag staat de Duitse industriële productie op de agenda, die licht zal zijn gestegen en vrijdag de Amerikaanse begroting. Het tekort zal sterk verminderd zijn, maar dit komt omdat er in oktober en november meer betalingen zijn gedaan dan gebruikelijk. Amerikaanse ondernemingen zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers over het vierde kwartaal een lichte winstgroei realiseren. Zo'n 20% van de ondernemingen gaven al een indicatie aan waarbij 70% een verwachting afgaf die onder de analistenconsensus lag. Vooral voor de sectoren basismaterialen, technologie en financiële waarden zijn de taxaties omlaag gegaan. Het aantal winstwaarschuwingen is nog hoog maar al lager dan het vorige kwartaal. Voor banken kan de beslissing dat zij langer de tijd krijgen om aan de liquiditeitsratio te voldoen en dat de eisen voor onderliggende activa ruimer worden, positief op de winsten uitwerken.