Hierdoor hoeft bijvoorbeeld Nederland veel minder te bezuinigen dan wanneer de lange rente nog hetzelfde was als 10 jaar geleden.

Andere kant van de medaille

De ECB koopt tijd met haar lage rente beleid, maar voor spaarders is de lage rente een ramp. Met een inflatie van bijna 2 % blijft er niets aan rendement over.

Ook de pensioenfondsen zijn niet blij met de lage rente, al profiteren zij natuurlijk wel indirect van de hogere beurskoersen.

Pensioenfondsen hebben last van de lage rente omdat zij hun toekomstige verplichtingen alleen kunnen voldoen als de toekomstige rente inkomsten dat toelaten. Pensioenfondsen waarderen hun verplichtingen dan ook tegen de actuele

rentestanden.

Hoe lager de rente, hoe moelijker aan de verplichtingen te voldoen. De dekkingsgraad neemt dan af. De rentecomponent bij pensioenfondsen is mede door de lange looptijd van de verplichtingen veel groter dan de aandelencomponent.

Hierdoor hoeft bijvoorbeeld Nederland veel minder te bezuinigen dan wanneer de lange rente nog hetzelfde was als 10 jaar geleden. Andere kant van de medaille De ECB koopt tijd met haar lage rente beleid, maar voor spaarders is de lage rente een ramp. Met een inflatie van bijna 2 % blijft er niets aan rendement over. Ook de pensioenfondsen zijn niet blij met de lage rente, al profiteren zij natuurlijk wel indirect van de hogere beurskoersen. Pensioenfondsen hebben last van de lage rente omdat zij hun toekomstige verplichtingen alleen kunnen voldoen als de toekomstige rente inkomsten dat toelaten. Pensioenfondsen waarderen hun verplichtingen dan ook tegen de actuele rentestanden. Hoe lager de rente, hoe moelijker aan de verplichtingen te voldoen. De dekkingsgraad neemt dan af. De rentecomponent bij pensioenfondsen is mede door de lange looptijd van de verplichtingen veel groter dan de aandelencomponent.