Volgens Weidmann zijn Europese obligatie-inkopen het werk van de duivel, waarmee hij de vergelijking maakt met Faust. In dit werk van de bekende Duitse schrijver Goethe overtuigt de duivel Mefistoteles om de keizer van het Romeinse rijk om geld te drukken dat wordt gedekt door goud dat nog moet worden gedolven.

Eerst succes, maar daarna loopt het mis

De keizer volgt de raad van de duivel op, in eerste instantie met gunstig gevolg. Hij ziet zich echter genoodzaakt om alsmaar meer geld te drukken, waardoor het uiteindelijk mis loopt. Het Romeinse rijk wordt met galopperende inflatie geconfronteerd, met alle gevolgen van dien.

Weidmann vestigt daarmee de aandacht op een probleem waar de Bundesbank altijd al moeite heeft gehad. De huidige monetaire politiek is op geldcreatie gebaseerd. Duitsland is van mening dat de correlatie tussen de creatie van papieren geld, overheidsfinanciering en inflatie geen nadere uitleg behoeft.

Volgens Weidmann zijn Europese obligatie-inkopen het werk van de duivel, waarmee hij de vergelijking maakt met Faust. In dit werk van de bekende Duitse schrijver Goethe overtuigt de duivel Mefistoteles om de keizer van het Romeinse rijk om geld te drukken dat wordt gedekt door goud dat nog moet worden gedolven. Eerst succes, maar daarna loopt het mis De keizer volgt de raad van de duivel op, in eerste instantie met gunstig gevolg. Hij ziet zich echter genoodzaakt om alsmaar meer geld te drukken, waardoor het uiteindelijk mis loopt. Het Romeinse rijk wordt met galopperende inflatie geconfronteerd, met alle gevolgen van dien. Weidmann vestigt daarmee de aandacht op een probleem waar de Bundesbank altijd al moeite heeft gehad. De huidige monetaire politiek is op geldcreatie gebaseerd. Duitsland is van mening dat de correlatie tussen de creatie van papieren geld, overheidsfinanciering en inflatie geen nadere uitleg behoeft.