Vraag is echter of Europa nog veel tijd gaat krijgen om die details uit te werken. De Europese muntunie valt momenteel sneller uiteen dan dat de politici de gaten kunnen dichten. Die gaten worden bovendien steeds groter en groter, waarmee de machteloosheid van de politiek duidelijk wordt.

Deposito's vloeien snel weg uit Spanje

De Spaanse banken raken hun deposito's in snel tempo kwijt en het toekennen van 100 miljard euro (in een eerste fase 30 miljard euro) voor de redding van de Spaanse banken heeft daar weinig of niets aan veranderd.

De financiële markten vrezen dat niet alleen de banken maar ook Spanje zelf een reddingsplan nodig zal hebben.

Bovendien lijkt er zich een nieuw IJzeren Gordijn te vormen tussen Noord- en Zuid-Europa, meer bepaald in de vorm van een financiële muur.

Die zou zelfs nog wel eens gevaarlijker kunnen worden dan zijn voorganger. Het verschil in financieringskosten tussen noord en zuid loopt zienderogen op.

Vraag is echter of Europa nog veel tijd gaat krijgen om die details uit te werken. De Europese muntunie valt momenteel sneller uiteen dan dat de politici de gaten kunnen dichten. Die gaten worden bovendien steeds groter en groter, waarmee de machteloosheid van de politiek duidelijk wordt. Deposito's vloeien snel weg uit Spanje De Spaanse banken raken hun deposito's in snel tempo kwijt en het toekennen van 100 miljard euro (in een eerste fase 30 miljard euro) voor de redding van de Spaanse banken heeft daar weinig of niets aan veranderd. De financiële markten vrezen dat niet alleen de banken maar ook Spanje zelf een reddingsplan nodig zal hebben. Bovendien lijkt er zich een nieuw IJzeren Gordijn te vormen tussen Noord- en Zuid-Europa, meer bepaald in de vorm van een financiële muur. Die zou zelfs nog wel eens gevaarlijker kunnen worden dan zijn voorganger. Het verschil in financieringskosten tussen noord en zuid loopt zienderogen op.