"The Sleepwalkers" zo worden ze omschreven. In de ogen van het Britse blad pakken alle leiders in Europa de zaken verkeerd aan. Een situatie zoals in Japan dreigt en terwijl de Japanners er alles aan doen om hun economie weer nieuw leven in te blazen is dat straks in het verdeelde Europa niet mogelijk.

Op de rente- en valutamarkten wordt er volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer echter een heel ander verhaal verteld.

De euro wordt als een veilige munt gezien als we kijken naar de koersontwikkeling van de afgelopen week. Alleen ten opzichte van de Japanse yen en Zwitserse frank verloor de eenheidsmunt.

Ook op de rentemarkt zien we niets terug van waar de voorpagina van het Britse blad op duidt.

De rente in Italië en Spanje is na de scherpe daling wat gestegen maar niet dramatisch. De vraag naar leningen uit het zuiden lijkt ook groot te zijn. Afgelopen week kwam de Portugese Energiemaatschappij EdP naar de markt.

Het betrof een kortlopende lening van een beperkte omvang. Men wilde € 300 mln lenen voor twee jaar. De verwachting was dat de rente tussen de 1,25% en 1,5% hoger zou zijn dan vergelijkbare Portugese leningen.

Uiteindelijk kon het Portugese bedrijf € 450 mln lenen tegen een spread van 1,32%.

Dit geeft aan dat veel beleggers graag dit soort papier kopen en daar niet een exorbitante hogere rente voor verwachten.

Natuurlijk (dat is een van de redenen waarom The Economist zo negatief is) dragen de zware bezuinigingen niet bij aan de populariteit in Europa.

De hoge werkloosheid wordt geweten aan het gegeven dat de euro in stand moet worden gehouden. Maar de sociale onrust is niet een specifiek Europrobleem gezien de rellen in Zweden.

"The Sleepwalkers" zo worden ze omschreven. In de ogen van het Britse blad pakken alle leiders in Europa de zaken verkeerd aan. Een situatie zoals in Japan dreigt en terwijl de Japanners er alles aan doen om hun economie weer nieuw leven in te blazen is dat straks in het verdeelde Europa niet mogelijk. Op de rente- en valutamarkten wordt er volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer echter een heel ander verhaal verteld. De euro wordt als een veilige munt gezien als we kijken naar de koersontwikkeling van de afgelopen week. Alleen ten opzichte van de Japanse yen en Zwitserse frank verloor de eenheidsmunt. Ook op de rentemarkt zien we niets terug van waar de voorpagina van het Britse blad op duidt. De rente in Italië en Spanje is na de scherpe daling wat gestegen maar niet dramatisch. De vraag naar leningen uit het zuiden lijkt ook groot te zijn. Afgelopen week kwam de Portugese Energiemaatschappij EdP naar de markt. Het betrof een kortlopende lening van een beperkte omvang. Men wilde € 300 mln lenen voor twee jaar. De verwachting was dat de rente tussen de 1,25% en 1,5% hoger zou zijn dan vergelijkbare Portugese leningen. Uiteindelijk kon het Portugese bedrijf € 450 mln lenen tegen een spread van 1,32%. Dit geeft aan dat veel beleggers graag dit soort papier kopen en daar niet een exorbitante hogere rente voor verwachten. Natuurlijk (dat is een van de redenen waarom The Economist zo negatief is) dragen de zware bezuinigingen niet bij aan de populariteit in Europa. De hoge werkloosheid wordt geweten aan het gegeven dat de euro in stand moet worden gehouden. Maar de sociale onrust is niet een specifiek Europrobleem gezien de rellen in Zweden.