Op dit moment worden de obligatieaankopen volgens Theodoor Gilissen Bankiers geneutraliseerd door de ECB door het uitschrijven van deposito's, maar dit zal bij grootschalige aankopen van bijvoorbeeld staatsobligaties of bedrijfsobligaties niet meer mogelijk zijn. Volgens Bini Smaghi is de ECB gehouden aan het mandaat van prijsstabiliteit.

Wanneer dat in het geding is en deflatierisico's te groot worden dan is het de taak van de ECB om op te treden, aldus Bini Smaghi. De uitspraken zullen vooral in Duitsland de wenkbrauwen doen fronsen.

Jurgen Stark, onlangs afgetreden bij de ECB en voormalige vicepresident van de Duitse Bundesbank, was juist opgestapt omdat hij zich niet kon verenigen met het steeds ruimere beleid van de ECB. Ook was hij fel tegen het opkopen van staatsobligaties.

Op dit moment worden de obligatieaankopen volgens Theodoor Gilissen Bankiers geneutraliseerd door de ECB door het uitschrijven van deposito's, maar dit zal bij grootschalige aankopen van bijvoorbeeld staatsobligaties of bedrijfsobligaties niet meer mogelijk zijn. Volgens Bini Smaghi is de ECB gehouden aan het mandaat van prijsstabiliteit. Wanneer dat in het geding is en deflatierisico's te groot worden dan is het de taak van de ECB om op te treden, aldus Bini Smaghi. De uitspraken zullen vooral in Duitsland de wenkbrauwen doen fronsen. Jurgen Stark, onlangs afgetreden bij de ECB en voormalige vicepresident van de Duitse Bundesbank, was juist opgestapt omdat hij zich niet kon verenigen met het steeds ruimere beleid van de ECB. Ook was hij fel tegen het opkopen van staatsobligaties.