Het Internationaal Monetair Fonds wijst er op dat de Europese overheden in de komende drie jaren een heel hoog bedrag aan staatsobligaties moeten doorrollen. Het zou in totaal gaan om een bedrag van meer dan 2000 miljard euro.

Een bijkomende handicap is dat de stress tests bij de Europese banken het verschil tussen goede en slechte banken niet helemaal duidelijk hebben gemaakt.

Volgens Bank for International Settlements zijn vooral de Duitse en Franse banken blootgesteld aan de overheidsobligaties van landen uit de Europese periferie.

Op 31 december hadden de Duitse en Franse banken respectievelijk voor 465 miljard euro en 493 miljard euro aan overheidsobligaties van de drie landen inkwestie in portefeuille.

Dat komt overeen met 61% van hun totale blootstelling aan overheidsobligaties. De Bank of England stelt anderzijds dat de Britse banken vooral zijn blootgesteld aan Frankrijk en Duitsland, waarbij beide landen goed zijn voor in totaal een kwart van de openstaande posities.

Het Internationaal Monetair Fonds wijst er op dat de Europese overheden in de komende drie jaren een heel hoog bedrag aan staatsobligaties moeten doorrollen. Het zou in totaal gaan om een bedrag van meer dan 2000 miljard euro. Een bijkomende handicap is dat de stress tests bij de Europese banken het verschil tussen goede en slechte banken niet helemaal duidelijk hebben gemaakt. Volgens Bank for International Settlements zijn vooral de Duitse en Franse banken blootgesteld aan de overheidsobligaties van landen uit de Europese periferie. Op 31 december hadden de Duitse en Franse banken respectievelijk voor 465 miljard euro en 493 miljard euro aan overheidsobligaties van de drie landen inkwestie in portefeuille. Dat komt overeen met 61% van hun totale blootstelling aan overheidsobligaties. De Bank of England stelt anderzijds dat de Britse banken vooral zijn blootgesteld aan Frankrijk en Duitsland, waarbij beide landen goed zijn voor in totaal een kwart van de openstaande posities.