Grootste struikelblok lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers te zijn of de ECB toezicht moet houden over alle 6.000 banken in de eurozone of niet.

Duitsland, bij monde van minister Schauble, ziet het niet zitten om al het toezicht te centraliseren en wil dat een keus gemaakt wordt tussen banken die onder de nationale toezichthouders vallen en onder de ECB.

Onder andere Spanje en Frankrijk willen juist wel dat de ECB eindverantwoordelijk wordt voor het toezicht op alle banken.

Ook de manier van afscheiding van het toezicht en monetair beleid is volgens Theodoor Gilissen Bankiers een punt van discussie, terwijl non-euro landen als Zweden bezorgd zijn over beperking van invloed omdat ze geen leden hebben in het bestuur van de ECB.

Volgende week zullen de ministers in aanloop naar de eurotop van 13 - 14 december proberen om alsnog overeenstemming te bereiken.

Wanneer dit niet lukt zal de deadline om er voor het eind van het jaar uit te zijn niet gehaald worden.

Grootste struikelblok lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers te zijn of de ECB toezicht moet houden over alle 6.000 banken in de eurozone of niet. Duitsland, bij monde van minister Schauble, ziet het niet zitten om al het toezicht te centraliseren en wil dat een keus gemaakt wordt tussen banken die onder de nationale toezichthouders vallen en onder de ECB. Onder andere Spanje en Frankrijk willen juist wel dat de ECB eindverantwoordelijk wordt voor het toezicht op alle banken. Ook de manier van afscheiding van het toezicht en monetair beleid is volgens Theodoor Gilissen Bankiers een punt van discussie, terwijl non-euro landen als Zweden bezorgd zijn over beperking van invloed omdat ze geen leden hebben in het bestuur van de ECB. Volgende week zullen de ministers in aanloop naar de eurotop van 13 - 14 december proberen om alsnog overeenstemming te bereiken. Wanneer dit niet lukt zal de deadline om er voor het eind van het jaar uit te zijn niet gehaald worden.