Nog even wachten en de Europese korte termijnrente gaat volgens professor Stefan Duchateau zelfs voorbij de ultieme grens: het nultarief. Nog niet direct van toepassing voor spaarders of interbancaire leningen, maar wel voor banken die hun overschotten wensen te parkeren bij de ECB.

De doelstelling is duidelijk: De liquiditeiten die de centrale banken overvloedig ter beschikking stelt, dienen nu om de economie te ondersteunen en niet langer om de onevenwichten op bancaire balansen te corrigeren. Gisteren heeft de Europese Centrale Bank overigens haar basisrente met een kwart procent verlaagd.

Nog even wachten en de Europese korte termijnrente gaat volgens professor Stefan Duchateau zelfs voorbij de ultieme grens: het nultarief. Nog niet direct van toepassing voor spaarders of interbancaire leningen, maar wel voor banken die hun overschotten wensen te parkeren bij de ECB. De doelstelling is duidelijk: De liquiditeiten die de centrale banken overvloedig ter beschikking stelt, dienen nu om de economie te ondersteunen en niet langer om de onevenwichten op bancaire balansen te corrigeren. Gisteren heeft de Europese Centrale Bank overigens haar basisrente met een kwart procent verlaagd.