Momenteel bedraagt de inflatie nog 1%, of ongeveer de helft van de doelstelling. Ze kan bovendien nog verder dalen en daarmee krijgt de ECB een nieuwe taak opgelegd. Ze zal namelijk in de gaten moeten houden dat de eurozone niet wegzinkt in deflatie in plaats van in inflatie.

De ECB rekent voor dit jaar op een headline inflatie van 1,60%, waar dat vorig jaar nog 2,50% was. Ze zal bovendien verder dalen tot 1,30%. De lage inflatie maakt dat de centrale bank de handen vrij krijgt om een stimulerende monetaire politiek te voeren, in welke vorm dan ook.

Momenteel bedraagt de inflatie nog 1%, of ongeveer de helft van de doelstelling. Ze kan bovendien nog verder dalen en daarmee krijgt de ECB een nieuwe taak opgelegd. Ze zal namelijk in de gaten moeten houden dat de eurozone niet wegzinkt in deflatie in plaats van in inflatie. De ECB rekent voor dit jaar op een headline inflatie van 1,60%, waar dat vorig jaar nog 2,50% was. Ze zal bovendien verder dalen tot 1,30%. De lage inflatie maakt dat de centrale bank de handen vrij krijgt om een stimulerende monetaire politiek te voeren, in welke vorm dan ook.