De financiële sector lijkt volgens professor Stefan Duchateau intussen te zijn gestabiliseerd en vormt alleszins op korte termijn geen hoofdbekommernis meer. De zeer lage interbancaire rente en substantiële liquiditeitsinjecties in het financiële systeem zijn hier natuurlijk niet vreemd aan.

Zo kunnen er zeker ook positieve ontwikkelingen op het vlak van de reële effectieve wisselkoersen en de lopende rekening van de probleemlanden worden waargenomen, met zelfs een recente ratingverhoging van Griekenland.

Vanzelfsprekend mogen we hierbij niet voorbijgaan aan de zeer zware sociale kostprijs waarbij de opgebouwde excessen van een decennium op een zeer korte periode dienen e worden weggewerkt.

Een proces dat overigens zeker nog niet ten einde is. Uit de recente ontwikkelingen kan echter voldoende inspiratie worden geput om de ingeslagen weg verder te zetten.

De financiële sector lijkt volgens professor Stefan Duchateau intussen te zijn gestabiliseerd en vormt alleszins op korte termijn geen hoofdbekommernis meer. De zeer lage interbancaire rente en substantiële liquiditeitsinjecties in het financiële systeem zijn hier natuurlijk niet vreemd aan. Zo kunnen er zeker ook positieve ontwikkelingen op het vlak van de reële effectieve wisselkoersen en de lopende rekening van de probleemlanden worden waargenomen, met zelfs een recente ratingverhoging van Griekenland. Vanzelfsprekend mogen we hierbij niet voorbijgaan aan de zeer zware sociale kostprijs waarbij de opgebouwde excessen van een decennium op een zeer korte periode dienen e worden weggewerkt. Een proces dat overigens zeker nog niet ten einde is. Uit de recente ontwikkelingen kan echter voldoende inspiratie worden geput om de ingeslagen weg verder te zetten.