Als gevolg daarvan zal de koers van de euro onder druk komen te staan, het valutateam van Nomura verwacht zelfs een forse daling van de koers van de euro. De euro steeg aanvankelijk maandag in reactie op het Spaans noodplan, maar de gerealiseerde winsten gingen al snel verloren.

Drie fasen in de crisis tot dusver

De eerste fase van de crisis begon wanneer buitenlandse beleggers tussen april 2010 en juni 2011 staatsobligaties uitgegeven door de Europese perifere landen begonnen te mijden.

De tweede fase was toen de beleggers de koersen van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties onder druk gingen zetten. Die fase startte in juli 2011.

De derde fase houdt een nieuw element in: beleggers uit de eurozone zelf beginnen meer geld buiten de eurozone in veiligheid te brengen.

Daarmee treedt een fase in die grote gelijkenissen vertoont met crisissituaties die zich voordien in de groeimarkten voordeden. Deze fase zal zich in de komende maanden steeds duidelijker aftekenen.

Als gevolg daarvan zal de koers van de euro onder druk komen te staan, het valutateam van Nomura verwacht zelfs een forse daling van de koers van de euro. De euro steeg aanvankelijk maandag in reactie op het Spaans noodplan, maar de gerealiseerde winsten gingen al snel verloren. Drie fasen in de crisis tot dusver De eerste fase van de crisis begon wanneer buitenlandse beleggers tussen april 2010 en juni 2011 staatsobligaties uitgegeven door de Europese perifere landen begonnen te mijden. De tweede fase was toen de beleggers de koersen van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties onder druk gingen zetten. Die fase startte in juli 2011. De derde fase houdt een nieuw element in: beleggers uit de eurozone zelf beginnen meer geld buiten de eurozone in veiligheid te brengen. Daarmee treedt een fase in die grote gelijkenissen vertoont met crisissituaties die zich voordien in de groeimarkten voordeden. Deze fase zal zich in de komende maanden steeds duidelijker aftekenen.