Alleen de politieke wil van onze leiders kan voor een oplossing zorgen. Die wil kan alleen van Duitsland komen als een belangrijk land wordt getroffen - een politiek rendez-vous met Europa waaraan Duitsland niet zou moeten ontbreken - maar daarvan kan niet zonder meer worden uitgegaan.

Griekenland, Ierland en Portugal realiseren namelijk samen slechts 6% van het bbp van de eurozone euro en vertegenwoordigen slechts 8,5% van het bankkapitaal, zo stelt Carmignac.

Spanje is met meer dan 10% van het bbp en 10,8% van het bankkapitaal een ernstiger geval. Italië is met een schuldratio van 120% van het bbp al ter sprake gekomen, maar wat moeten we zeggen van Frankrijk, met alle mooie beloften over de kwaliteit van de Franse schuldenrating?

Met een tekort op de lopende rekening van bijna 4% van het bbp, een overheidstekort dat door Brussel op 6,3% van het bbp wordt geraamd voor 2011 (tegenover 2,7% voor Duitsland), en een groei van 1,6% (tegenover bijna 2% voor Duitsland), heeft Frankrijk volgens Carmignac weinig om trots op te zijn. Sinds 1973 heeft het land geen enkel jaar een budgetoverschot gehad!

Alleen de politieke wil van onze leiders kan voor een oplossing zorgen. Die wil kan alleen van Duitsland komen als een belangrijk land wordt getroffen - een politiek rendez-vous met Europa waaraan Duitsland niet zou moeten ontbreken - maar daarvan kan niet zonder meer worden uitgegaan. Griekenland, Ierland en Portugal realiseren namelijk samen slechts 6% van het bbp van de eurozone euro en vertegenwoordigen slechts 8,5% van het bankkapitaal, zo stelt Carmignac. Spanje is met meer dan 10% van het bbp en 10,8% van het bankkapitaal een ernstiger geval. Italië is met een schuldratio van 120% van het bbp al ter sprake gekomen, maar wat moeten we zeggen van Frankrijk, met alle mooie beloften over de kwaliteit van de Franse schuldenrating? Met een tekort op de lopende rekening van bijna 4% van het bbp, een overheidstekort dat door Brussel op 6,3% van het bbp wordt geraamd voor 2011 (tegenover 2,7% voor Duitsland), en een groei van 1,6% (tegenover bijna 2% voor Duitsland), heeft Frankrijk volgens Carmignac weinig om trots op te zijn. Sinds 1973 heeft het land geen enkel jaar een budgetoverschot gehad!