De consumentenprijzen daalden deze maand met 0,10% en daarmee was het voor eerst sinds het bijhouden van de statistieken voor de Europese Unie in 1996 dat er een daling werd opgetekend.

Die was echter minder uitgesproken dan verwacht, want de analisten hadden gerekend op een terugval met 0,20%. Op jaarbasis is de olieprijs - ondanks de recente stijging - nog steeds met 50% gedaald.

Volgens BNP Paribas bestaat er nog steeds een risico op deflatie dat door de Europese Centrale Bank onderschat wordt. De Franse bank ziet achter de cijfers een dalende trend in de kerninflatie, een trend die in de komende maanden nog aan kracht gaat winnen.

ECB President Jean-Claude Trichet verwacht dat de negatieve inflatie een tijdelijk fenomeen zal blijken te zijn. Trichet denkt niet dat het deflatiescenario kans op slagen maakt.

De consumentenprijzen daalden deze maand met 0,10% en daarmee was het voor eerst sinds het bijhouden van de statistieken voor de Europese Unie in 1996 dat er een daling werd opgetekend. Die was echter minder uitgesproken dan verwacht, want de analisten hadden gerekend op een terugval met 0,20%. Op jaarbasis is de olieprijs - ondanks de recente stijging - nog steeds met 50% gedaald. Volgens BNP Paribas bestaat er nog steeds een risico op deflatie dat door de Europese Centrale Bank onderschat wordt. De Franse bank ziet achter de cijfers een dalende trend in de kerninflatie, een trend die in de komende maanden nog aan kracht gaat winnen. ECB President Jean-Claude Trichet verwacht dat de negatieve inflatie een tijdelijk fenomeen zal blijken te zijn. Trichet denkt niet dat het deflatiescenario kans op slagen maakt.