De bank verwachtte geen veranderingen in het beleid van de ECB en die kwamen er ook niet. Wel heeft de ECB de aankopen van obligaties van zwakkere landen weer opgevoerd, waardoor de rente voor die landen iets daalde.

Toch is de omvang van de aankopen volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog beperkt, zeker als vergeleken wordt met de eerste aankopen in mei vorig jaar.

De ECB is dan ook van mening dat de lidstaten zelf meer moeten doen om de begroting op orde te brengen en het vertrouwen te herwinnen.

Dit neemt volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet weg dat het sentiment op de markten wel degelijk iets kan worden gekeerd door de ECB.

Daarbij helpt ook dat Merkel nu overweegt om het Europese fonds, dat zwakkere landen met leningen steunt, te vergroten.

De bank verwachtte geen veranderingen in het beleid van de ECB en die kwamen er ook niet. Wel heeft de ECB de aankopen van obligaties van zwakkere landen weer opgevoerd, waardoor de rente voor die landen iets daalde. Toch is de omvang van de aankopen volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog beperkt, zeker als vergeleken wordt met de eerste aankopen in mei vorig jaar. De ECB is dan ook van mening dat de lidstaten zelf meer moeten doen om de begroting op orde te brengen en het vertrouwen te herwinnen. Dit neemt volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet weg dat het sentiment op de markten wel degelijk iets kan worden gekeerd door de ECB. Daarbij helpt ook dat Merkel nu overweegt om het Europese fonds, dat zwakkere landen met leningen steunt, te vergroten.