Maar misschien is het toch wenselijk dat de ECB niet te snel handelt, kwestie van niet al haar munitie kwijt te spelen. Er kunnen zich namelijk situaties voordoen waarbij het nuttig en nodig zal zijn om de rente via een krachtige ingreep te verlagen, meer bepaald wanneer het fout loopt met Griekenland.

De ECB kan voor een afwachtende houding kiezen wanneer de situatie in Griekenland op een relatief ordentelijke manier wordt opgelost. Zekerheid dat dit inderdaad zo gaat gebeuren, hebben we echter niet. Mogelijk loopt het in dit Zuid-Europees land helemaal uit de hand.

Krachtig ingrijpen

Gecoördineerde actie met andere centrale banken is aangewezen

Wanneer de politieke situatie in Griekenland verslechtert, nemen de kansen op een exit uit de eurozone evenredig toe. Vervolgens kan de paniek over bankdeposito's toenemen, in Griekenland maar ook in andere landen. In dat geval zal er krachtig ingegrepen moeten worden.

De ECB zal gedwongen worden om haar basisrente agressief te verlagen en waarschijnlijk op hetzelfde moment een aantal onconventionele maatregelen moeten nemen. Gecoördineerde actie met andere centrale banken is in dat geval aangewezen, kwestie van de situatie niet volledig uit de hand te laten lopen.

Maar misschien is het toch wenselijk dat de ECB niet te snel handelt, kwestie van niet al haar munitie kwijt te spelen. Er kunnen zich namelijk situaties voordoen waarbij het nuttig en nodig zal zijn om de rente via een krachtige ingreep te verlagen, meer bepaald wanneer het fout loopt met Griekenland. De ECB kan voor een afwachtende houding kiezen wanneer de situatie in Griekenland op een relatief ordentelijke manier wordt opgelost. Zekerheid dat dit inderdaad zo gaat gebeuren, hebben we echter niet. Mogelijk loopt het in dit Zuid-Europees land helemaal uit de hand.Krachtig ingrijpen Gecoördineerde actie met andere centrale banken is aangewezen Wanneer de politieke situatie in Griekenland verslechtert, nemen de kansen op een exit uit de eurozone evenredig toe. Vervolgens kan de paniek over bankdeposito's toenemen, in Griekenland maar ook in andere landen. In dat geval zal er krachtig ingegrepen moeten worden. De ECB zal gedwongen worden om haar basisrente agressief te verlagen en waarschijnlijk op hetzelfde moment een aantal onconventionele maatregelen moeten nemen. Gecoördineerde actie met andere centrale banken is in dat geval aangewezen, kwestie van de situatie niet volledig uit de hand te laten lopen.