Wellicht is het de tijd van het jaar want de laatste grote stijging was in de week tot 2 december 2011. Toen steeg de StoXX50 op weekbasis met 8,3%.

Goedkoop

Van belang is natuurlijk of de opgaande beweging ook in de feestmaand blijft doorgaan. Kijken we naar de waarderingen dan mag nog altijd geconstateerd worden dat Europese aandelen goedkoop zijn op basis van koerswinstverhouding. Dat stelde Steentjes deze zomer al.

Natuurlijk zegt een lage k/w verhouding niet alles. In het huidige economische klimaat is groei van de winst moeilijk. Toch zijn de signalen dat steeds meer beleggers positief worden op Europese fondsen steeds groter.

Beleggingsfondsen alleen in Europese aandelen kregen in september € 28,9 mld meer toevertrouwd.

Dat was de sterkste stijging in twee jaar. Een andere indicator is het dividend. Bedrijven die de toekomst met vertrouwen tegemoet zien verhogen hun uitbetaling aan de kapitaalverschaffers. In het afgelopen jaar hebben 38% van de genoteerde Europese ondernemingen hun dividend verhoogd.

Slechts 15% hebben het verlaagd. In 2009 verlaagde 24% van de bedrijven het dividend en 13% schrapte het helemaal. Een voorbeeld zien we in Randstad.

Over 2008 en 2009 keerde men niets uit. Nu heeft het bedrijf medegedeeld dat het wel dividend blijft uitkeren ondanks de moeilijke marktomstandigheden.

Over 2013 is men gereserveerder en gaat men over tot een percentage van de winst. Wellicht is dat lager dan de € 1,25 over 2012. Maar als de Europese economie in de loop van 2013 op gang komt kan het ook zomaar weer de € 1,25 zijn.

Wellicht is het de tijd van het jaar want de laatste grote stijging was in de week tot 2 december 2011. Toen steeg de StoXX50 op weekbasis met 8,3%. Goedkoop Van belang is natuurlijk of de opgaande beweging ook in de feestmaand blijft doorgaan. Kijken we naar de waarderingen dan mag nog altijd geconstateerd worden dat Europese aandelen goedkoop zijn op basis van koerswinstverhouding. Dat stelde Steentjes deze zomer al. Natuurlijk zegt een lage k/w verhouding niet alles. In het huidige economische klimaat is groei van de winst moeilijk. Toch zijn de signalen dat steeds meer beleggers positief worden op Europese fondsen steeds groter. Beleggingsfondsen alleen in Europese aandelen kregen in september € 28,9 mld meer toevertrouwd. Dat was de sterkste stijging in twee jaar. Een andere indicator is het dividend. Bedrijven die de toekomst met vertrouwen tegemoet zien verhogen hun uitbetaling aan de kapitaalverschaffers. In het afgelopen jaar hebben 38% van de genoteerde Europese ondernemingen hun dividend verhoogd. Slechts 15% hebben het verlaagd. In 2009 verlaagde 24% van de bedrijven het dividend en 13% schrapte het helemaal. Een voorbeeld zien we in Randstad. Over 2008 en 2009 keerde men niets uit. Nu heeft het bedrijf medegedeeld dat het wel dividend blijft uitkeren ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Over 2013 is men gereserveerder en gaat men over tot een percentage van de winst. Wellicht is dat lager dan de € 1,25 over 2012. Maar als de Europese economie in de loop van 2013 op gang komt kan het ook zomaar weer de € 1,25 zijn.