De index bereikte toen het hoogste niveau van bijna 2780. Op basis van het slot afgelopen vrijdag is dat nog maar een stijging van 3%. Dat kan deze week nog worden behaald. Als dat gebeurt dan komt deze index op het hoogste niveau in bijna 5 jaar.

Aan problemen geen gebrek

En het lijkt er zeker op dat dit gaat gebeuren. Natuurlijk zijn er problemen. We lezen ze dagelijks in de krant. Maar teleurstellingen glijden gemakkelijk van de schouders van de beleggers af. Twee weken geleden was de uitslag van de Italiaanse verkiezingen een reden om te verkopen.

Maar ondanks dat er in Italië nog altijd geen regering is gevormd gaat de opmars van de aandelen door. Een algemene angst over wat daar speelt is er niet. We komen steeds duidelijker in een fase waar problemen ter kennisgeving worden aangenomen en elk positief verhaal wordt gezien om aandelen te kopen.

Dat roept veel scepsis op. Maar aan de andere kant zijn de mogelijkheden anders dan aandelen voor beleggers niet al te groot.

Staatsobligaties geven weinig nu ook Spanje onder de 5% noteert. Bedrijfsobligaties hebben ook een slechte risico/opbrengst verhouding. Bijna iedereen is nu negatief op de koersontwikkeling van goud. En tot slot levert investeren in vastgoed vooral veel zorgen op.

Dan maar aandelen, zo stelt Steentjes, die twee aantrekkelijke eigenschappen hebben. Namelijk een mogelijk koersgroei en een hoger dividend.

Maar tegelijkertijd zijn dat natuurlijk de nadelen. Als koersen dalen gaat het vaak heel hard En dividend is niet altijd zeker. Dat zagen we de afgelopen tijd wel.

De Britse verzekeringmaatschappij Aviva verlaagde haar vergoeding aan aandeelhouders. En ook de grootste Duitse winkelketen Metro zag zich gedwongen het dividend te verlagen.

De koersen daalden vervolgens. Ook trouwe dividendbetalers zoals de telefoonbedrijven hebben in de afgelopen maanden hun dividend verlaagd of zoals bij KPN het geheel geschrapt.

Het automatische gevolg was dat de koersen fors daalden. Niet alleen omdat de aandeelhouder geen vergoeding meer kreeg maar vooral door de vertrouwensbreuk.

De index bereikte toen het hoogste niveau van bijna 2780. Op basis van het slot afgelopen vrijdag is dat nog maar een stijging van 3%. Dat kan deze week nog worden behaald. Als dat gebeurt dan komt deze index op het hoogste niveau in bijna 5 jaar.Aan problemen geen gebrek En het lijkt er zeker op dat dit gaat gebeuren. Natuurlijk zijn er problemen. We lezen ze dagelijks in de krant. Maar teleurstellingen glijden gemakkelijk van de schouders van de beleggers af. Twee weken geleden was de uitslag van de Italiaanse verkiezingen een reden om te verkopen. Maar ondanks dat er in Italië nog altijd geen regering is gevormd gaat de opmars van de aandelen door. Een algemene angst over wat daar speelt is er niet. We komen steeds duidelijker in een fase waar problemen ter kennisgeving worden aangenomen en elk positief verhaal wordt gezien om aandelen te kopen. Dat roept veel scepsis op. Maar aan de andere kant zijn de mogelijkheden anders dan aandelen voor beleggers niet al te groot. Staatsobligaties geven weinig nu ook Spanje onder de 5% noteert. Bedrijfsobligaties hebben ook een slechte risico/opbrengst verhouding. Bijna iedereen is nu negatief op de koersontwikkeling van goud. En tot slot levert investeren in vastgoed vooral veel zorgen op. Dan maar aandelen, zo stelt Steentjes, die twee aantrekkelijke eigenschappen hebben. Namelijk een mogelijk koersgroei en een hoger dividend. Maar tegelijkertijd zijn dat natuurlijk de nadelen. Als koersen dalen gaat het vaak heel hard En dividend is niet altijd zeker. Dat zagen we de afgelopen tijd wel. De Britse verzekeringmaatschappij Aviva verlaagde haar vergoeding aan aandeelhouders. En ook de grootste Duitse winkelketen Metro zag zich gedwongen het dividend te verlagen. De koersen daalden vervolgens. Ook trouwe dividendbetalers zoals de telefoonbedrijven hebben in de afgelopen maanden hun dividend verlaagd of zoals bij KPN het geheel geschrapt. Het automatische gevolg was dat de koersen fors daalden. Niet alleen omdat de aandeelhouder geen vergoeding meer kreeg maar vooral door de vertrouwensbreuk.