De minder pessimistische vooruitzichten reflecteren zich momenteel nog niet in een verbetering van de verwachte bedrijfsresultaten voor 2014 ( behalve dan in Duitsland, natuurlijk). Institutionele beleggers wachten echter niet af tot ook de bedrijfswinsten terug een opwaartse pad inslaan en anticiperen op een verbetering die zich pas in latere fase zal ontplooien.

Een dergelijke houding is evident niet zonder de nodige risico's maar een dergelijke anticipatie vormt nu eenmaal een klassiek onderdeel van de beursomgeving.

Als je wacht tot de realisatie van een scenario, dan kom je immers steeds hopeloos te laat.

Minder evident is echter de verdere ontwikkeling van de rentetarieven.

Zo is er in de trieste wetenschap die zich economie pleegt te noemen, toch steeds een zwart randje te ontwaren. Uiteindelijk zal de verbeterende economische context zich vertalen in hogere rentevoeten die de klim van aandelenkoersen eerst in beperkte mate zullen vertragen, daarna effectief afremmen en uiteindelijk volledig tot stilstand zullen brengen.

De aandelenmarkten bevinden zich momenteel in de eerste fase: De rentestijgingen hebben enkel wat kracht uit de stijging weggenomen. Verder substantiële rentestijgingen zullen echter wel door te wegen maar de prognose is dat dit pas tegen eind 2013 aan de orde zal zijn.

Intussen blijft Duchateau eventjes nagenieten in dit onverwachte najaarszonnetje, met maximale posities in aandelen, volgens het beleggersprofiel (25% in het defensieve, 50% in het neutrale en 75% in het dynamische profiel) met vooral overwegingen in Amerikaanse aandelen, waarbij hij echter stelselmatig onderwegingen in Zuid-Oost Azië en specifiek in China wegwerkt.

Obligatieposities heeft hij reeds in het voorbije maanden gereduceerd door een afbouw van ondernemingsobligaties en een looptijdverkorting van High Yield en emerging bonds.

De minder pessimistische vooruitzichten reflecteren zich momenteel nog niet in een verbetering van de verwachte bedrijfsresultaten voor 2014 ( behalve dan in Duitsland, natuurlijk). Institutionele beleggers wachten echter niet af tot ook de bedrijfswinsten terug een opwaartse pad inslaan en anticiperen op een verbetering die zich pas in latere fase zal ontplooien. Een dergelijke houding is evident niet zonder de nodige risico's maar een dergelijke anticipatie vormt nu eenmaal een klassiek onderdeel van de beursomgeving. Als je wacht tot de realisatie van een scenario, dan kom je immers steeds hopeloos te laat. Minder evident is echter de verdere ontwikkeling van de rentetarieven. Zo is er in de trieste wetenschap die zich economie pleegt te noemen, toch steeds een zwart randje te ontwaren. Uiteindelijk zal de verbeterende economische context zich vertalen in hogere rentevoeten die de klim van aandelenkoersen eerst in beperkte mate zullen vertragen, daarna effectief afremmen en uiteindelijk volledig tot stilstand zullen brengen. De aandelenmarkten bevinden zich momenteel in de eerste fase: De rentestijgingen hebben enkel wat kracht uit de stijging weggenomen. Verder substantiële rentestijgingen zullen echter wel door te wegen maar de prognose is dat dit pas tegen eind 2013 aan de orde zal zijn. Intussen blijft Duchateau eventjes nagenieten in dit onverwachte najaarszonnetje, met maximale posities in aandelen, volgens het beleggersprofiel (25% in het defensieve, 50% in het neutrale en 75% in het dynamische profiel) met vooral overwegingen in Amerikaanse aandelen, waarbij hij echter stelselmatig onderwegingen in Zuid-Oost Azië en specifiek in China wegwerkt. Obligatieposities heeft hij reeds in het voorbije maanden gereduceerd door een afbouw van ondernemingsobligaties en een looptijdverkorting van High Yield en emerging bonds.