Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat de werkloosheidsgraad in de VSA is teruggevallen tot 7,3%. Dit is het laagste peil sinds december 2008.

Maar deze daling is vooral te wijten aan een krimp in de participatiegraad (63,2%, het laagste peil sinds 2000). Van Herck

verklaart zich nader: de daling van de werkloosheid is vooral toe te schrijven aan de beslissing van ruim 300.000 ontmoedige werkzoekenden om zich terug te trekken uit de arbeidsmarkt.

M.a.w. deze werkzoekenden keren de arbeidsmarkt de rug toe omdat ze geen perspectieven op een nieuwe job zien. Dit kan men moeilijk als een teken van economische sterkte beschouwen.

Keerzijde van de medaille is wel dat heel wat waarnemers nu verwachten dat de Amerikaanse centrale bank haar

inkoopprogramma voor obligaties slechts licht zal inkrimpen (nu 85 miljard dollar/maand).

Dit moet de vrees voor schokken op de obligatiemarkt temperen (lees : een al te scherpe rentestijging vermijden die het economisch herstel zou afremmen).

In dit scenario zou de stijgende trend van de beurs ook niet in gevaar mogen komen omwille van een te forse rentestijging

(die obligaties qua rendement weer aantrekkelijker zou maken t.o.v. aandelen). Op de beurzen ziet Van Herck alvast dat de

Europese markten zich kranig houden t.o.v. de VSA.

Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat de werkloosheidsgraad in de VSA is teruggevallen tot 7,3%. Dit is het laagste peil sinds december 2008. Maar deze daling is vooral te wijten aan een krimp in de participatiegraad (63,2%, het laagste peil sinds 2000). Van Herck verklaart zich nader: de daling van de werkloosheid is vooral toe te schrijven aan de beslissing van ruim 300.000 ontmoedige werkzoekenden om zich terug te trekken uit de arbeidsmarkt. M.a.w. deze werkzoekenden keren de arbeidsmarkt de rug toe omdat ze geen perspectieven op een nieuwe job zien. Dit kan men moeilijk als een teken van economische sterkte beschouwen. Keerzijde van de medaille is wel dat heel wat waarnemers nu verwachten dat de Amerikaanse centrale bank haar inkoopprogramma voor obligaties slechts licht zal inkrimpen (nu 85 miljard dollar/maand). Dit moet de vrees voor schokken op de obligatiemarkt temperen (lees : een al te scherpe rentestijging vermijden die het economisch herstel zou afremmen). In dit scenario zou de stijgende trend van de beurs ook niet in gevaar mogen komen omwille van een te forse rentestijging (die obligaties qua rendement weer aantrekkelijker zou maken t.o.v. aandelen). Op de beurzen ziet Van Herck alvast dat de Europese markten zich kranig houden t.o.v. de VSA.