Europese beurzen blijven sputteren

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen blijven zich wispelturig gedragen. Na het herstel gisteren gingen de indexen weer gemiddeld 1 procent lager. De euro blijft wel terrein winnen ten opzichte van de dollar. Na de uitspraken van Mario Draghi eerder deze week verwachten de markten dat in het najaar een aankondiging over de tapering, de afbouw van het stimuleringsbeleid, zal volgen.

Hét nieuws op de Brusselse beurs is dat Ackermans & van Haaren (-1,6%) van plan is Van Laere, een 100 procent-dochter uit de bouwsector (jaaromzet van 195 miljoen euro in 2016), samen te voegen met CFE Contracting binnen CFE (-2,1%). Dat vinden de CFE-aandeelhouders niet zo’n geweldig nieuws. Sinds de machtsgreep van Ackermans & van Haaren bij CFE stond het in het sterren geschreven dat er iets ging gebeuren met de bouwactiviteiten. Alleen was algemeen verwacht dat de bouwpoot bij CFE zou worden afgesplitst en eventueel samengevoegd met Van Laere, of dat CFE Contracting bij Van Laere zou worden ondergebracht binnen Ackermans & van Haaren.

De aandeelhouders van Exmar (+2,5%) kunnen weer wat rustiger ademhalen. Na de verlenging van de lening van 1 miljard Noorse kronen eerder deze week is de resterende 200 miljoen dollar gevonden voor het pronkstuk – maar ook het zorgenkind – Caribbean FLNG, dat aardgas aan boord vloeibaar kan maken (kostprijs 300 miljoen dollar). De schuldenlast loopt zo wel op tot 900 miljoen dollar. Pas als de komende maanden een afnemer of huurder voor de Caribbean kan worden gevonden, kan de koers echt herstellen.

De resultaten over het tweede kwartaal van Hennes & Mauritz (+2,8%) werden positief onthaald door de markt. Ondanks de wat tegenvallende omzettoename steeg de winst met 10 procent meer dan verwacht tot 7,71 miljard Zweedse kronen, tegenover een analistenconsensus van 7,33 miljard. Voor het eerst winst Hennes & Mauritz aangenaam te verrassen met zijn kostenbeheersing. Daardoor is de winstmarge gestegen tot het hoogste peil van de afgelopen twee jaar. De voorraden zijn wel met 27 procent toegenomen. Vandaar dat het aantal openingen van nieuwe winkels dit jaar is teruggeschroefd van 430 naar 400, en dat e-commerce meer aandacht krijgt.

Vrijdag is het uitkijken naar de vastgoed- en de producentenprijzen in België, en naar data over de werkloosheid en de detailhandel in Duitsland, de inflatie en de industriële productie in Frankrijk en de inflatie in de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content