In verband met Goede Vrijdag kwam het bestuur van de Europese Centrale Bank vanmiddag bijeen in plaats van donderdag. Zoals verwachting bleef het rentetarief ongewijzigd op 1% en wees Draghi op stabilisatie van de economische ontwikkelingen na de recente teleurstellende cijfers uit Europa. Ook met betrekking tot de liquiditeitsmaatregelen werden volgens Theodoor Gilissen Bankiers geen veranderingen verwacht.

Spanje faalt in eerste test

Vandaag volgde de eerste test voor Spanje op de obligatiemarkt na bekendmaking van de begroting voor dit jaar. Die voorziet erin dat de schuld ten opzichte van het BBP dit jaar met ruim 10%-punt zal oplopen naar 79,8%, ondanks flinke bezuinigingen en belastingverhogingen.

De verslechtering van de fiscale situatie, almaar oplopende werkloosheid en speculatie dat het land hulp zal moeten vragen van de Europese noodfondsen zorgen voor oplopende rentetarieven. Hierdoor is de rentedaling na de tweede LTRO eind februari alweer teniet gedaan.

Het land gaf obligaties uit met looptijden tot 2015, 2016 en 2020 en mikte in totaal op Eur 3,5 mrd. Het bedrag was niet al te hoog, maar door de rentestijging in de afgelopen weken kwam het rentepercentage wel hoger uit in vergelijking tot de vorige emissie.

Het rentetarief op de 5-jaars lening is sinds begin maart, toen laagste punt dit jaar op 3,43% werd bereikt, gestegen naar 4,29%.

De Spaanse obligatieveiling was alleszins geen groot succes.

Portugal kwam ook naar de markt vandaag en gaf 18-maands leningen uitg. Dit is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de langste looptijd sinds Portugal vorig jaar te hulp is geschoten door het noodfonds.

In verband met Goede Vrijdag kwam het bestuur van de Europese Centrale Bank vanmiddag bijeen in plaats van donderdag. Zoals verwachting bleef het rentetarief ongewijzigd op 1% en wees Draghi op stabilisatie van de economische ontwikkelingen na de recente teleurstellende cijfers uit Europa. Ook met betrekking tot de liquiditeitsmaatregelen werden volgens Theodoor Gilissen Bankiers geen veranderingen verwacht. Spanje faalt in eerste test Vandaag volgde de eerste test voor Spanje op de obligatiemarkt na bekendmaking van de begroting voor dit jaar. Die voorziet erin dat de schuld ten opzichte van het BBP dit jaar met ruim 10%-punt zal oplopen naar 79,8%, ondanks flinke bezuinigingen en belastingverhogingen. De verslechtering van de fiscale situatie, almaar oplopende werkloosheid en speculatie dat het land hulp zal moeten vragen van de Europese noodfondsen zorgen voor oplopende rentetarieven. Hierdoor is de rentedaling na de tweede LTRO eind februari alweer teniet gedaan. Het land gaf obligaties uit met looptijden tot 2015, 2016 en 2020 en mikte in totaal op Eur 3,5 mrd. Het bedrag was niet al te hoog, maar door de rentestijging in de afgelopen weken kwam het rentepercentage wel hoger uit in vergelijking tot de vorige emissie. Het rentetarief op de 5-jaars lening is sinds begin maart, toen laagste punt dit jaar op 3,43% werd bereikt, gestegen naar 4,29%. De Spaanse obligatieveiling was alleszins geen groot succes. Portugal kwam ook naar de markt vandaag en gaf 18-maands leningen uitg. Dit is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de langste looptijd sinds Portugal vorig jaar te hulp is geschoten door het noodfonds.