In eerste instantie zal als gevolg van de besparingen de werkloosheid in de landen in kwestie alleen maar doen toenemen. Daardoor stijgt het consumptievermogen en wordt de economie in een recessie geduwd. Op die manier ontstaat een deflatoire spiraal.

Bovendien zal het objectief - een reductie van de schulden - niet gerealiseerd worden wanneer iedereen dezelfde doelstelling nastreeft. Die schulden kunnen vanwege lagere belastinginkomsten zelfs nog verder oplopen.

Vooral de Europese landen hebben het besparingsmicrobe te pakken, maar uiteindelijk zal ook de Verenigde Staten daar de groei van ondervinden.

Het terugdringen van de schulden zal de rente doen dalen, waardoor de waarde van de euro gaat afnemen.

Op die manier wordt de Amerikaanse export afgeremd. De rest van de wereld zal zo op haar beurt de gevolgen van de Europese besparingsdrift gaan ondervinden.

In eerste instantie zal als gevolg van de besparingen de werkloosheid in de landen in kwestie alleen maar doen toenemen. Daardoor stijgt het consumptievermogen en wordt de economie in een recessie geduwd. Op die manier ontstaat een deflatoire spiraal. Bovendien zal het objectief - een reductie van de schulden - niet gerealiseerd worden wanneer iedereen dezelfde doelstelling nastreeft. Die schulden kunnen vanwege lagere belastinginkomsten zelfs nog verder oplopen. Vooral de Europese landen hebben het besparingsmicrobe te pakken, maar uiteindelijk zal ook de Verenigde Staten daar de groei van ondervinden. Het terugdringen van de schulden zal de rente doen dalen, waardoor de waarde van de euro gaat afnemen. Op die manier wordt de Amerikaanse export afgeremd. De rest van de wereld zal zo op haar beurt de gevolgen van de Europese besparingsdrift gaan ondervinden.