De angst onder beleggers is vergeleken met een half jaar geleden wel iets afgenomen, maar de ongerustheid blijft opzienbarend hoog.

Dit blijkt uit de RiskMonitor, het onderzoek dat de grote Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI) twee keer per jaar laat houden.

Aan het onderzoek, dat begin mei werd gehouden, deden 138 institutionele beleggers mee uit elf landen, waaronder Nederland.

Problemen rond staatsobligaties

Deze beleggers hebben in totaal 880 miljard euro onder beheer.

Problemen rond staatsobligaties worden als groot gevaar ervaren

Van de ondervraagden stelde 84% dat de marktvolatiliteit het grootste gevaar vormt voor de beleggingsdoelstellingen de komende 12 maanden.

Bij de RiskMonitor van eind 2011 stond dit percentage nog op 89%. De problemen rond staatsobligaties zorgen ervoor dat 74% van de beleggers deze als een aanzienlijk tot groot risico ziet.

Het gevaar van een scherpe daling van aandelenkoersen wordt door 69% genoemd vergeleken met 82% eind 2011.

De angst onder beleggers is vergeleken met een half jaar geleden wel iets afgenomen, maar de ongerustheid blijft opzienbarend hoog. Dit blijkt uit de RiskMonitor, het onderzoek dat de grote Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI) twee keer per jaar laat houden. Aan het onderzoek, dat begin mei werd gehouden, deden 138 institutionele beleggers mee uit elf landen, waaronder Nederland. Problemen rond staatsobligaties Deze beleggers hebben in totaal 880 miljard euro onder beheer. Problemen rond staatsobligaties worden als groot gevaar ervaren Van de ondervraagden stelde 84% dat de marktvolatiliteit het grootste gevaar vormt voor de beleggingsdoelstellingen de komende 12 maanden. Bij de RiskMonitor van eind 2011 stond dit percentage nog op 89%. De problemen rond staatsobligaties zorgen ervoor dat 74% van de beleggers deze als een aanzienlijk tot groot risico ziet. Het gevaar van een scherpe daling van aandelenkoersen wordt door 69% genoemd vergeleken met 82% eind 2011.